Μια στιγμή αρκεί για να καταστρέψει όσα η αιωνιότητα με μόχθο δημιούργησε…

«Ηλεία.. Αύγουστος 2007, λίβας και οχτώ μποφόρ» 

Τη 13η θλιβερή επέτειο που είναι γραμμένη με το θάνατο 63 ανθρώπων στην Ηλεία, διανύουμε αυτές τις ημέρες και οι μνήμες ζωντανεύουν ξανά..

Άλλωστε, πώς να ξεχάσει κανείς τον Αύγουστο του 2007 που σημάδεψε ολόκληρη την Ελλάδα και έκανε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο την Ηλεία !

Εκείνο το καλοκαίρι έχει μείνει στην ιστορία ως «το καλοκαίρι των πυρκαγιών», με την χώρα να φλέγεται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία και με πρώτο στη λίστα των καταστροφών το νομό Ηλείας, με τους 63 νεκρούς, εκ των οποίων οι 27 στην Αρτέμιδα, ανάμεσά τους και 7 παιδιά.

Οι ισχυροί άνεμοι, η έντονη ζέστη, η μεγάλη ξηρασία που επικρατούσε στην περιοχή για μήνες, αλλά και οι πολλές εστίες που εκδηλωνόντουσαν ταυτόχρονα είναι οι βασικοί λόγοι της εθνικής μας τότε τραγωδίας.

Πευκοδάση και δασική βλάστηση, ελιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες, αιγοπρόβατα, οικόσιτα ζώα, αλλά και πολλά άγρια ζώα και πτηνα του δάσους ξεκληρίστηκαν και έγιναν στάχτη.

Η άλλοτε πράσινη Ηλεία μετατράπηκε μέσα σε λίγα 24ωρα σε κρανίου τόπος- που όσο κι αν έχει επανέλθει σήμερα, θα πάρουν αρκετές δεκαετίες ακόμη για να γίνουν ξανά εκείνα τα υπέροχα δάση μας.


Ű鬭笼? 䝧?�q�䡠ǫ埡?ᠴᠨ��?ᣩܲ �u㯽? �2007.
(EUROKINISSI/ÉM͇ӠӐՑɏՍǓ/ ilialive.gr)

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007 :  Θρήνος στην Αρτέμιδα 

Η φωτιά που ξέσπασε στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως κατευθύνεται προς τα δυτικά και με σύμμαχο τη ζέστη και τα οκτώ μποφόρ καταστρέφει ότι βρει μπροστά της, πλησιάζει την Αρτέμιδα, οι κάτοικοι βλέπουν τις φλόγες σε απόσταση λίγων μέτρων. Καλούν για πολλοστή φορά βοήθεια, οι νέοι κάθονται να συνδράμουν στην κατάσβεσή της, επικρατεί πανικός…

Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά απομακρύνονται.

Υπήρχαν δύο διαδρομές να ακολουθήσουν, αυτοί που επέλεξαν το δρόμο προς τη Ζαχάρω, δε γλίτωσαν, καθώς ένα τροχαίο ατύχημα που είχε συμβεί ανάμεσα σε ένα Ι.Χ αυτοκίνητο και ένα πυροσβεστικό όχημα τους είχε φράξει το δρόμο και  δεν τους επέτρεψε να περάσουν και εγκλωβίστηκαν λίγα μέτρα πιο πέρα από τη στροφή στην έξοδο της Αρτέμιδας.

Τη στιγμή εκείνη επικρατεί το απόλυτο χάος, νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά τρέχουν απεγνωσμένα για να γλιτώσουν από τις φλόγες που είχαν φτάσει μέχρι το χωριό, ακριβώς πίσω τους, οι προσπάθειές τους αποδεικνύονται μάταιες γιατί δεν έχουν έξοδο διαφυγής, η φωτιά τους πλησιάζει και η τραγική συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας…

Η Αρτέμιδα θρηνεί τα παιδιά της και μαζί της θρηνεί όλη η Ελλάδα.

Σε αυτή τη μαρτυρική στροφή, σήμερα είναι παρατεταγμένα τα εικονοστάσια στη μνήμη των τόσων ψυχών που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη μανία της φωτιάς και την αδιαφορία των υπευθύνων που αξιολόγησαν επιδερμικά την όλη κατάσταση..

Ανάμεσά τους είναι και οι τρεις εποχικοί πυροσβέστες που επιχειρούσαν εκείνη την ημέρα με τα οκτώ μποφόρ στην Αρτέμιδα, πρόκειται για τους Αθανάσιο Νιάρχο, Ιωάννη Δρακόπουλο και Ανδρέα Τζούμα .

Αν ανατρέξουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα βίντεο των τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν τότε το ολοκαύτωμα της Ηλείας, θα βρούμε εικόνες θλίψης, πόνου και σπαραγμού και παράλληλα θα ακούσουμε τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των πυροσβεστών και των εθελοντών προς το συντονιστικό κέντρο για να σταλούν ενισχύσεις ώστε να επιχειρήσουν έγκαιρα…

Κυριακή 26/8/2007 : Δύο πύρινα μέτωπα συναντιούνται στην Αρχαία Ολυμπία

Οι φωτιές με σύμμαχο τα πολλά μποφόρ συνεχίζουν ανελέητα το έργο τους αφήνοντας στο πέρασμά τους μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις,  καλλιεργήσιμης γης και χιλιάδες ζωντανά οικόσιτα και άγρια ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο. Η άλλοτε καταπράσινη Ηλεία έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο με τον ουρανό να πνίγεται για ολόκληρα μερόνυχτα στους καπνούς.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 οι φωτιές έχοντας καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα συνεχίζουν τη δράση τους,  δύο από τα πολλά ταυτόχρονα μέτωπα συναντιούνται  στην κοιλάδα των Θεών βάζοντας στο στόχαστρο το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και περικυκλώνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η μία έχοντας ξεκινήσει από την Αμαλιάδα και συνεχίζοντας στην Αγία Άννα, το Γούμερο, το Μουζάκι, την Κουτσοχέρα και το Καράτουλα και η άλλη προερχόμενη από την Ανδρίτσαινα, τη Ζαχάρω και την Κρέστενα, συναντήθηκαν στην κοιλάδα των Θεών.

Μία φωτιά όπου σε μήκος ξεπερνούσε τα 60 χιλιόμετρα με φλόγες που κατασπάραζαν ότι έβρισκαν μπροστά τους..

Ο κόσμος παγώνει, τα τηλεοπτικά κανάλια διακόπτουν τη ροή του προγράμματός τους και μεταδίδουν μαραθώνια δελτία ειδήσεων με ζωντανές συνδέσεις δείχνοντας την Ηλεία να φλέγεται και η πλάση να «δακρύζει»…

«Η Ολυμπία καίγεται», είναι ο τίτλος πολλών μέσων ενημέρωσης και τα σενάρια εμπρησμού φουντώνουν ξανά και τα μποφόρ σταθερά οκτώ..

Περισσότερες από 15 χώρες μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Σουηδία ανταποκρίνονται για βοήθεια και στέλνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, για να βοηθήσουν να σωθεί το κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Όσο κι αν θέλουμε να δικαιολογήσουμε κάποια πράγματα, δεν δικαιολογούνται και οι εικόνες ντροπής ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με τους εποχικούς πυροσβέστες να προσπαθούν απεγνωσμένα να ανοίξουν τους κρουνούς στον αρχαιολογικό χώρο και αυτοί να μη δουλεύουν. Ένα σύστημα πυρασφάλειας το οποίο στερούνταν συντήρησης και ηλεκτροδότησης καθώς λόγω των πυρκαγιών δεν υπήρχε ρεύμα στην περιοχή.

Στην κατάσβεση της Αρχαίας Ολυμπίας, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες η πυροσβεστική και οι εθελοντές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν καταστροφές στη δασική έκταση του περιβάλλοντος χώρου και του Κρόνιου Λόφου.

Σάββατο 25/8/2007 :Διάγγελμα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή

Κι ενώ ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται με βοηθό «το στρατηγό άνεμο» -φράση του Βύρωνα Πολύδωρα που έμεινε στην ιστορία- στις 25 Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προβαίνει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα ανακούφισης και την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής που θα μείνει γνωστό στη συνέχεια ως Ταμείο Μολυβιάτη, στο οποίο συγκεντρώθηκαν 198 εκατ. ευρώ από 93.000 δωρητές και μαζί με τους τόκους και δωρεές που προστέθηκαν ως το 2010 έφτασαν συνολικά στα 215.614.554,16 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα σε ερώτηση βουλευτή στις 25.9.2013 και το οποίο καταργήθηκε την 1.1.2011 με ΚΥΑ (ΦΕΚ 667/Β/21.4.2011).

Επίσης πρόσθετο άμεσο μέτρο της τότε κυβέρνησης ήταν η καταβολή των 3000 ευρώ, βοήθημα που σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ήρθαν να πάρουν από τράπεζες της Ηλείας ακόμη και κάτοικοι από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, βοήθημα που έμεινε στην ιστορία ως, το περιβόητο «τριχίλιαρο»..

Αιτία                : ΑμέλειαΕμπρησμός (από τις ταυτόχρονες εστίες).

Απολογισμός   :Βρήκαν τραγικό θάνατο 63 άτομα στην Ηλεία. 

                         :Η συνολική καταστροφή στη χώρα υπολογίζεται σε                                             περισσότερα από 3,5 δις. ευρώ.

                          :Περίπου 1.500 σπίτια κάηκαν

                          :6.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. 

                          :4,5 εκατ. ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη και μαζί τους                                               περισσότερα από 60.000 ζωντανά.  

Ο Άρειος Πάγος
Η υπόθεση τελεσιδίκησε τον Ιούνιο του 2015 στον Άρειο Πάγο.  Το Ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την πρόταση της αντεισαγγελέως Θεοφανίας Κοντοθανάση με την οποία καταδικάστηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας, για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής, μετά από σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα κ.τ.λ.                          Δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο και στις 24 Αυγούστου 2007 όταν ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου έλαβε τεράστιες και καταστροφικές διαστάσεις, λόγω ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων.

Πηγή: patrastimes.gr