Η ψηφοφορία στο ιαπωνικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα για την εκλογή του διαδόχου του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση για λόγους υγείας, θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπoς του κόμματος.

Αυτές τις εσωτερικές εκλογές, στις οποίες φαβορί θεωρείται ένας προσκείμενος στον Άμπε, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, θα ακολουθήσει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, πιθανότατα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Όμως αυτός ο τελευταίος σταθμός για την εκλογή του πρωθυπουργού δεν αναμένεται να είναι παρά μια τυπικότητα, καθώς το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει και τα δύο σώματα του ιαπωνικού κοινοβουλίου μαζί με τον σύμμαχό του, το κόμμα Κομέιτο.

Ο Σούγκα, νυν γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσα στη σημερινή ημέρα. Οι περισσότερες από τις κύριες παρατάξεις στους κόλπους του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του έχουν ήδη δώσει την υποστήριξή τους.

Έτσι ο Σούγκα, ηλικίας 71 ετών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει τη νίκη στις εκλογές αυτές, καθώς το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε την Τρίτη να ψηφίσουν σ’ αυτές μόνο οι βουλευτές του και οι περιφερειακοί αντιπρόσωποι.

Οι δύο άλλοι που έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα, οι Σιγκέρου Ισίμπα και Φούμιο Κισίντα, αμφότεροι ηλικίας 63 ετών, δεν ευνοούνται καθόλου απ’ αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας, ο οποίος αποκλείει τα μέλη του κόμματος.

Ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Σουνίσι Σουζούκι δικαιολόγησε την επιλογή αυτού του τρόπου ψηφοφορίας επικαλούμενος τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης με δεδομένα τα προβλήματα υγείας του Άμπε, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον διορισμό του διαδόχου του.

Πηγή: patrastimes.gr