Δεκαπέντε διπλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν κάλεσαν σήμερα, Δευτέρα, με κοινή τους ανακοίνωση τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους σε όλη τη χώρα, καθώς αυτές αντιβαίνουν «στη δηλωμένη στήριξη των ανταρτών σε μια επίλυση της σύγκρουσης έπειτα από διαπραγμάτευση».

Το κείμενο υπογράφουν η αποστολή της Ε.Ε. και το γραφείο του Ύπατου Πολιτικού Εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς και οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας, της Δανίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Βρετανίας και της Σουηδίας.

Ανώτεροι Αφγανοί αξιωματούχοι είχαν ακόμα μία άκαρπη συνάντηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο μεταξύ των δύο πλευρών έχουν περιέλθει σε τέλμα και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες ζητούν μέσω της ανακοίνωσής τους «να τερματιστεί άμεσα η στρατιωτική επιχείρηση των Ταλιμπάν, η οποία εμποδίζει την επίτευξη λύσης της κρίσης μέσω διαπραγμάτευσης.

«Οι επιχειρήσεις των Ταλιμπάν έρχονται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη στήριξή τους σε μια επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαπραγμάτευσης και με τη διαδικασία ειρήνευσης της Ντόχα» τονίζουν.

«Στη διάρκεια αυτού του Έιντα αλ Άντχα, οι Ταλιμπάν θα πρέπει να καταθέσουν τα όπλα οριστικά και να αποδείξουν στον κόσμο τη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία» επισήμαναν οι διπλωματικές αποστολές αναφερόμενες στη μουσουλμανική γιορτή που ξεκινά την Τρίτη στο Αφγανιστάν.

Στη διάρκεια προηγούμενων θρησκευτικών εορτών, οι Ταλιμπάν είχαν κηρύξει προσωρινά εκεχειρία, εξηγώντας ότι επιθυμούν οι Αφγανοί να γιορτάσουν με ειρήνη. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν έχουν κάνει κάποια σχετική ανακοίνωση, ενώ οι αντάρτες σημειώνουν πρωτόγνωρες νίκες στο πεδίο της μάχης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, επανέλαβε την Κυριακή σε μήνυμά του για την Έιντ αλ Άντχα ότι οι αντάρτες παραμένουν «δεσμευμένοι σε μια πολιτική διευθέτηση» για το Αφγανιστάν, «παρά τις προόδους και τις στρατιωτικές νίκες» που έχουν καταγράψει τους τελευταίους δύο μήνες.

Στις αρχές Μαΐου, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, καθώς τα ξένα στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν.

Μέχρι στιγμής έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές της υπαίθρου, συναντώντας μόνο μικρή αντίσταση από τις αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες πλέον στερούνται της ζωτικής αεροπορικής στήριξης των ΗΠΑ και πλέον ελέγχουν μόνο μεγάλες οδικές αρτηρίες και τις πρωτεύουσες των περιφερειών.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες καταγγέλλουν επίσης «τους στοχευμένους φόνους σε όλο το Αφγανιστάν, την καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομών».

Παράλληλα επικρίνουν «την περιφρόνηση προς το κράτος δικαίου», τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου στις περιοχές που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Πηγή: patrastimes.gr