Ο κλοιός συνέχιζε να σφίγγει γύρω από τους δράστες της δολοφονίας του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, με την αστυνομία να ανακοινώνει τις συλλήψεις δεκαπέντε Κολομβιανών και δύο Αμερικανών με καταγωγή από την Αϊτή, την ώρα που ανεβαίνουν οι τόνοι των αντεγκλήσεων στη χώρα ως προς τον ρόλο των υπηρεσιών επιβολής της τάξης και τη νομιμοποίηση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η δολοφονία του προέδρου Μοΐζ, που χτυπήθηκε από 12 σφαίρες στο σπίτι του μέσα στη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, διαπράχθηκε από ομάδα 28 ενόπλων, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Έχουμε συλλάβει δεκαπέντε Κολομβιανούς και δύο Αμερικανούς με καταγωγή από την Αϊτή», ανακοίνωσε ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνισε ότι τρεις Κολομβιανοί σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ συνεχίζουν ακόμη να διαφεύγουν.

Η αστυνομία έλεγε ως εδώ πως σκότωσε «τέσσερις μισθοφόρους».

Κατασχέθηκαν «όπλα και άλλο υλικό που χρησιμοποίησαν» οι δράστες, είπε ο κ. Σαρλ, τονίζοντας την αποφασιστικότητά του να εντοπιστούν οι οκτώ φυγάδες.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αρκετοί ύποπτοι παρατάχθηκαν από αστυνομικούς μπροστά σε έναν τοίχο για να επιδειχθούν στους φωτογράφους και τους εικονολήπτες, με τα κολομβιανά διαβατήριά τους και όπλα να έχουν τοποθετηθεί σε ένα τραπέζι.

«Έχουμε πλέον στα χέρια μας τους φυσικούς αυτουργούς και αναζητούμε τους ηθικούς αυτουργούς», τόνισε ακόμη ο κ. Σαρλ.

Ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο, ανέφερε από την πλευρά του από την Μπογοτά πως τουλάχιστον έξι από τους μισθοφόρους που ενέχονται στη δολοφονία είναι «πρώην μέλη του στρατού».

«Δώσαμε οδηγίες (…) στην αστυνομία και στον στρατό να συνεργαστούν άμεσα στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας για να εξακριβωθούν τα γεγονότα», ανέφερε ο κ. Μολάνο στη διάρκεια βίντεο το οποίο διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του.

Η Ταϊπέι ανακοίνωσε εξάλλου ότι 11 ύποπτοι συνελήφθησαν στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας της Ταϊβάν στο Πορτ-ο-Πρενς.

Η αστυνομία «διεξήγαγε επιχείρηση περί τις 16:00 (της Πέμπτης) και μπόρεσε να συλλάβει 11 υπόπτους», ανέφερε η πρεσβεία, εξηγώντας πως έδωσε «χωρίς τον παραμικρό δισταγμό» το πράσινο φως στο αίτημα της αϊτινής αστυνομίας να επέμβει στην περίμετρο της πρεσβείας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τη σύλληψη Αμερικανών, διαβεβαίωσε χθες πως αποδέχθηκε το αίτημα της αϊτινής αστυνομίας να της προσφέρει συνδρομή στην έρευνα που διενεργεί.

Πηγή: patrastimes.gr