Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 40.000 ανθρώπους στο Μεξικό, κατά τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τις μεξικανικές υγειονομικές αρχές.

Το Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε μέχρι χθες 39.184 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αυξημένους κατά 296 σε 24 ώρες. Ωστόσο, κατά άλλη κυβερνητική εκτίμηση, που προσθέτει σε αυτόν τον αριθμό εκείνον των θανάτων που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19 και εκκρεμεί να προσδιοριστούν οι αιτίες τους, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού πλέον ανήλθε στους 41.019.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Μεξικό είναι η χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, που μετρούσε 79.488 νεκρούς.

Εξάλλου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό έφθασε χθες τα 344.224 (+5.311 σε 24 ώρες), ανέφεραν οι αρχές.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο κεντροαριστερός Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας.

«Θέλουμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτούς που χάσαμε στην πανδημία, να προσφέρουμε μια στοργική και αδελφική αγκαλιά στους δικούς τους, στους φίλους τους», τόνισε ο μεξικανός πρόεδρος σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στους λογαριασμούς του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εμφανίστηκε στο βίντεο πλάι στη σημαία του Μεξικού, πλαισιωμένος από δύο στρατιώτες, ο ένας από τους οποίους σάλπισε στρατιωτικό αγγελτήριο με τρομπέτα.

Διαβεβαίωσε ότι θα γίνει αργότερα «απότιση φόρου τιμής με όλα τα πρωτόκολλα, με όλο το τελετουργικό, μια επίσημη απότιση φόρου τιμής σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτή τη φρικτή πανδημία».

Ο Λόπες Ομπραδόρ ανέγνωσε εξάλλου κατάλογο με δέκα δεσμεύσεις για την υγεία των Μεξικανών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του κινδύνου το Μεξικό να αντιμετωπίζει «ασθένειες που προκαλούν η πείνα και η φτώχεια».

Περίπου 96 εκατομμύρια Μεξικανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 9 εκατομμύρια είναι διαβητικοί και πάνω από 15 εκατομμύρια υπερτασικοί, κατά επίσημα στοιχεία του 2018, κυρίως εξαιτίας της κακής διατροφής τους.

Οι συγκεκριμένες νόσοι αυξάνουν τον κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό, όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, κατά τα οποία το 55% εξ όσων έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό είχαν αυτές τις υποκείμενες παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr