Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στις περιοχές της εμπόλεμης Υεμένης οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης έφθασε τους 1.804, καθώς εντοπίστηκαν επτά νέα.

Σε λακωνική ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 ανέρχεται σε 515. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των ανθρώπων που κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 913.

Χωρίς διαθέσιμα δεδομένα για τον κορωνοϊό στις εμπόλεμες περιοχές

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι τη 10η Απριλίου. Δεν είναι διαθέσιμα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι — θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν — και τμημάτων του υεμενίτικου στρατού που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Η Υεμένη παραμένει βυθισμένη στον πόλεμο από το 2014, όταν το κίνημα των Χούθι κατέλαβε μεγάλο μέρος της χώρας εφορμώντας από τον βορρά κι εκδιώκοντας την κυβέρνηση του Χάντι από την πρωτεύουσα Σανάα. Η σύρραξη, στην οποία ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προκαλεί κατά τα Ηνωμένα Έθνη τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Οργανώσεις αρωγής εκφράζουν φόβους ότι το εύρος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μάλλον είναι πολύ πιο εκτεταμένο απ’ ό,τι αναγνωρίζει η κυβέρνηση, ενώ το σύστημα υγείας και πολλές υποδομές στην Υεμένη έχουν διαλυθεί έπειτα από χρόνια πολέμου.

Πηγή: patrastimes.gr