Επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση είτε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ ένας στους τέσσερις  καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα της περσινής χρονιάς, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, το «πάγωνα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και το «κουρεμένα» φοροπέναλντι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους έχουν ξεφουσκώσει τα εκκαθαριστικά.

Περισσότερο κερδισμένοι, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις λόγω της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%), για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί δείχνουν τα εξής:

To 26,4% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα για 303. 164 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται  σε 166.03 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος όρος για τις δηλώσεις αυτές αυτές ανέρχεται στα 550 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

  • Το 56,.71% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020
  • Συγκεκριμένα, 650.037 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για  κάθε σύζυγο έδειξαν ότι το αποτελέσματα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
  • Για 16.85% των φορολογουμένων ή 193.118 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.
  • 333.651 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα που έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.
  • 82.923 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών και να κερδίσουν πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.

Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντυπο Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.

Πηγή: patrastimes.gr