Ψηφιακά «εργαλεία» και «έξυπνους» τρόπους επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και δη κατά των πειραγμένων λογισμικών που κάνουν θραύση.

Όπως είπε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο Delphi Forum προγραμματίζονται σαρωτικοί επιτόπιοι ελέγχους, από στελέχη της Αρχής που θα είναι εφοδιασμένοι με 5.000 laptops. Μέσω των laptop οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, μέσω του QR Code

Ουσιαστικά το ειδικό πεδίο του QR Code, του γραμμωτού κώδικά που συνοδεύει κάθε δημόσιο έγγραφο ,πλέον με βάση σχετική απόφαση αντικαθίσταται από  δισδιάστατο  γραμμωτό  κώδικα  (QR  Code)  ελαχίστων  διαστάσεων  18 χιλιοστά  x  18  χιλιοστά, που διασφαλίζει μεγαλύτερη «άμυνα» σε τυχόν λαθροχειρίες.

Ο ελεγκτής με τη σχετική σάρωση που θα κάνει θα μπορεί μέσω της ειδικής σελίδας της ΑΑΔΕ, να παίρνει σε πραγματικό χρόνο όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το έγγραφο της απόδειξης. Δηλαδή:

  • Το ποσό της απόδειξης
  • Τον αριθμό της απόδειξης
  • Τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε,
  • Τη διεύθυνση που βρίσκεται η ταμειακή μηχανή ή ο φορολογικός μηχανισμός, του σειριακού αριθμού του και το σημαντικότερο  αν έχει δηλωθεί

Ουσιαστικά με τις νέες προδιαγραφές, την εισαγωγή των ηλεκτρονικών βιβλίων, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, με τα POS και το Taxis, τους φορητούς υπολογιστές και ειδικά app στα κινητά, με τα οποία θα σκανάρονται οι αποδείξεις διαμορφώνεται ένα «κλειστό και έξυπνο» πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που κάνει θραύση με τη χρήση της τεχνολογίας και λογισμικών.

Υπενθυμίζεται παράλληα με τα «έξυπνα» όπλα ότι φέτος από συνεργεία ελέγχου των ΔΟΥ με τη συνδρομή υπαλλήλων του ΓΧΚ και συνεργεία των ΥΕΔΔΕ, με τη συνδρομή υπαλλήλων της  Τελωνειακής  Υπηρεσίας. σχεδιάζεται να διενεργηθούν:

  • 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΥΟ
  • 10.000  μερικοί  επιτόπιοι  έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες  γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ
  • 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τι ΥΕΔΔΕ
  • 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Πηγή: patrastimes.gr