Σε ακρόαση καλούνται από την Κτηματική Υπηρεσία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι πρώτοι 25-30 φερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Αραχωβίτικα, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για κατασκευές που εντοπίστηκαν εντός της καθορισμένης οριογραμμής του αιγιαλού και της παραλίας.

Το θέμα είχε φέρει η «Π» στο φως της δημοσιότητας στα μέσα Ιουλίου, που τώρα κάνει γνωστό ότι διενεργήθηκαν συνολικά τρεις αυτοψίες από τα στελέχη της Κτηματικής σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου. Το προσωπικό της υπηρεσίας έκανε την αποτύπωση και τη σύνταξη των τεχνικών διαγραμμάτων κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για παραθεριστικές κατοικίες (εξοχικά), σε άλλες πρόκειται για οικόπεδα χωρίς κτίσματα ενώ ορισμένοι πολίτες δυσκολεύονταν ακόμα και να βγουν στο κατώφλι του σπιτιού τους.

Ακολουθώντας τη μέθοδο πόρτα-πόρτα, χτυπώντας κουδούνια και συγκεντρώνοντας πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, τα συνεργεία της Κτηματικής κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία, ώστε να καλέσουν τα πρώτα 25-30 φυσικά πρόσωπα (ο αριθμός δεν αφορά σε ισάριθμες ιδιοκτησίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι φερόμενοι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι του ενός).

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του ερχόμενου Σεπτεμβρίου καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις του έναντι του ισχυρισμού που προβάλει το δημόσιο, το οποίο θεωρεί ότι οι φερόμενες ιδιοκτησίες βρίσκονται μέσα στον αιγιαλό. Παράλληλα, η Κτηματική Υπηρεσία ζήτησε εγγράφως από την τοπική κοινότητα Αραχωβιτίκων να συνδράμει την προσπάθειά της για τον εντοπισμό και των υπολοίπων φερόμενων ιδιοκτητών.

Η «Π» ζήτησε ενημέρωση για το θέμα από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Κακούνη. Μας εξήγησε ότι ο έλεγχος της Κτηματικής αφορούσε είτε σε μάντρες που οριοθετούν τις φερόμενες ιδιοκτησίες είτε για κατασκευές (από μπετόν ή προβόλους) που βρίσκονται πέρα από αυτές. Σε όλες τις περιπτώσεις θα εξεταστεί η νομιμότητά τους. Ο Π. Κακούνης επισήμανε ότι είναι αδόκιμο να εξάγεται βιαστικά το συμπέρασμα ότι πρόκειται για καταπατήσεις, καθώς μια κρίσιμη πτυχή είναι ο χρόνος που έγιναν οι επίμαχες κατασκευές. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος φερόμενος ιδιοκτήτης να κατασκεύασε μια μάντρα πριν γίνει ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καταπατητής επειδή η πολιτεία επενέβη για τον καθορισμό γραμμής μετά από την κατασκευή της μάντρας. Επίσης, μετά από τον καθορισμό οριογραμμής το εδαφικό τμήμα θεωρείται αυτόματα απαλλοτριωτέο και θα πρέπει να δοθεί σε κοινή χρήση.

Ο φερόμενος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αρνηθεί το να δοθεί σε κοινή χρήση ο αιγιαλός ή η παραλία. Μπορεί όμως να προσφύγει στην τακτική δικαιοσύνη, ζητώντας να του καταβληθεί το αντίτιμο και εφόσον καταφέρει να αποδείξει ότι είναι δικό του το τμήμα που πρέπει να «ανοίξει», να αποζημιωθεί γι’ αυτό.

Πηγή: patrastimes.gr