Κρούσματα, μεταλλάξεις, πληρότητα ,κλινικών covid στα δύο νοσοκομεία της Αχαΐας, πληρότητα  στις μονάδες ΜΕΘ,  συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, σε ότι αφορά στο πέρασμα της πανδημίας κατά το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου από την Δυτική Ελλάδα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το σενάριο να χρειαστεί επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να πωλούνται στα φαρμακεία Rapid test τα οποία θα διενεργούνται κατ’ οίκων μοιάζουν με “Γόρδιο δεσμό” για πωλητές και εμπλεκόμενους με την δημόσια υγεία σε Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

ίδια ώρα τα πρώτα μηνύματα και συμπεράσματα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σχετικά με τα “απόνερα” της συμπεριφοράς μερίδας των πολιτών το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού με την πραγματοποίηση καρναβαλικών κλειστών ή και υπαίθριων πάρτι.

Τα 377 κρούσματα των τριών τελευταίων ημερών, η νοσηλεία 229 ατόμων στις κλινικές, οι 35 εισαγωγές σε ΜΕΘ, η παραμονή της Αχαΐας στη λίστα με τις 10 περιοχές της χώρας με την μεγαλύτερη καταγραφή  κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της και η μη εμφάνιση τάσης αν όχι μείωσης, τουλάχιστον επιπεδοποίησης των κρουσμάτων τρομάζει τους λοιμωξιολόγους.

Ήδη το σενάριο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και από την περιοχή βρίσκεται στο τραπέζι ενώ από την πλευρά του ο ιατρικός σύλλογος της Πάτρας έχει ήδη στη διάθεσή του λίστα με ονόματα 20 γιατρών.

Το κλίμα είναι βαρύ και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της διάθεσης rapid test από τα φαρμακεία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας να δηλώνει κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε κίνηση εμπλοκής των φαρμακοποιών σε αυτό το σχεδιασμό κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την διασπορά της νόσου στην περιοχή και την αδυναμία καταγραφής των κρουσμάτων αλλά και μια σειρά άλλων προβλημάτων που φτάνουν έως και την διαχείριση των αποβλήτων.

“Κερασάκι στην τούρτα” του κορονοϊού στο νομό αποτελούν οι μεταλλάξεις καθώς τα νέα δεδομένα από τον ΕΟΔΥΥ αναφέρουν 71 δείγματα με βρετανικό στέλεχος ενώ η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έκανε και στη Δυτική Ελλάδα την “εμφάνισή” της με 1 κρουσμα στην Αιτωλοακαρνανία.

Πηγή: patrastimes.gr