Ετοιμα είναι τα 24 εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας για τον κορωνοϊό. Μάλιστα από σήμερα Δευτέρα ξεκινάει η λειτουργική τους προσομοίωση με σκοπό να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις, ώστε να καλυφθούν άμεσα, καθώς τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Αχαΐα

Σε όλη τη χώρα με βάση το σχέδιο θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Αυτά θα μπορέσουν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες το μήνα. Στην Αχαΐα θα λειτουργήσουν 24 εμβολιαστικά κέντρα. Αυτά έχουν ετοιμαστεί ήδη και καλύπτουν όλο τον πληθυσμό του νομού.

Μεταξύ άλλων στεγάζονται στα Κέντρα Υγείας (Αγίου Αλεξίου, Ζαρουχλείκων κ.ά.), στις Τοπικές Μονάδες Υγείας Εγλυκάδας, Παραλίας, Ρίου κ.ά. Τα περιφερειακά ιατρεία Καμαρών, Ροδοδάφνης, Κλειτορίας, Δάφνης, κ.ά.

Εχει υπολογιστεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Πελοπόννησος” ότι κάθε πολίτης θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Αν διαπιστωθεί ότι η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη τότε η Υγειονομική Περιφέρεια είναι σε θέση να ανοίξει και άλλα κέντρα.
Με ραντεβού

Σύμφωνα με το σχέδιο για τους εμβολιασμούς, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με sms, είτε τηλεφωνικά, είτε και μέσα από το διαδίκτυο.

Ο προγραμματισμός αυτός στοχεύει στο να μην προκληθεί συνωστισμός στα εμβολιαστικά κέντρα και οι πολίτες να μην εκτίθενται σε αναμονή. Πριν από τον εμβολιασμό θα λαμβάνεται το ιστορικό του πολίτη ώστε ο γιατρός να κρίνει εάν συντρέχει κάποιος λόγος για να μην γίνει το εμβόλιο.

Γηροκομεία, φυλακές, ιδρύματα

Για τους οίκους ευγηρίας, τα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και για τις φυλακές, υπάρχει μέριμνα ώστε να μετακινηθούν σε αυτά ομάδες του ΕΟΔΥ να διενεργήσουν τα εμβόλια σε φιλοξενούμενους και σε εργαζόμενους σε αυτά.
Προτεραιοποίηση

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιαστικού Σχεδίου οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί.

Ακολούθως θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες (άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Πηγή: patrastimes.gr