Εντονη ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο, προκαλούν οι ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση, απόδειξη πως η πανδημία, προκάλεσε κατάρρευση στα έσοδά τους.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν πρωτοφανή μείωση των εσόδων για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και τον Ιούνιο, παρόλο που η χώρα έβγαινε από το lockdown. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ανήλθε σε 58,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 25,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 78.8 δισ. ευρώ ευρώ.

Οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης και του Τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 78,8% και 53,2% αντίστοιχα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2020 ανήλθε σε 18,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 16,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2019, που είχε ανέλθει σε 22,2 δισ. ευρώ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Στον κλάδο των καταλυμάτων, η Αχαΐα μετρά 159 επιχειρήσεις, οι οποίες το 2019 είχαν συνολικό κύκλο εργασιών 24,9 εκ. ευρώ και 2.198 επιχειρήσεις εστίασης με συνολικό κύκλο εργασιών 109,5 εκ. ευρώ.

Η πανδημία του κορονοϊού, ήρθε για να φέρει τα πάνω – κάτω. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Αχαΐας, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 είχαν 5.782.001 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών, το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έκαναν μόλις 1 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών. Δηλαδή κατέγραψαν μια κατάρρευση τζίρου στο πρωτοφανές ποσοστό του 82,7%.

Για το τρίτο τρίμηνο δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία, όμως θεωρείται δεδομένο ότι, η ζημιά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στην Ηλεία, οι 158 τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 έκαναν κύκλο εργασιών 6.884.086 ευρώ, φέτος η κατάρρευση ήταν σχεδόν ολοκληρωτική σε ποσοστό 96,3% με κύκλο εργασιών, μόλις 254.179 ευρώ, καθώς οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες άνοιξαν μετά τον Ιούλιο.

Σε ποσοστά έως και 97% φτάνει η απώλεια κύκλου εργασιών και στα ξενοδοχεία του Ιονίου.

Στη Ζάκυνθο, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μόλις 1.315.513 ευρώ, από 51,5 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, στην Κεφαλονιά 1.158.202 από 17.413.676 ευρώ και στην Ιθάκη 14.317 από 421.257 ευρώ.

ΕΣΤΙΑΣΗ

Στην εστίαση, η μείωση του τζίρου στην Αχαΐα, υπερβαίνει το 50%. Από 25.506.634 ευρώ που διακινήθηκαν το β΄τρίμηνο του 2019, φέτος η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε κατάρρευση κύκλου εργασιών στα 12.604.294 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, κάνουν λόγο για χαριστική βολή στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία τους. Τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, πλήττουν σοβαρά τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι επαγγελματίες της εστίασης βλέπουν ένα ζοφερό μέλλον και κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου κατά 50% κατά μέσον όρο, με ενδεχόμενες περικοπές στους μισθούς, μειώσεις στο προσωπικό ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο (το οποίο έως σήμερα -με τα διάφορα προγράμματα- έχει ρίξει στην αγορά περί τα 13 δισ. ευρώ) είναι ένας νέος γύρος στην επιστρεπτέας προκαταβολής, δεύτερο μέρος του προγράμματος «Γέφυρα», στήριξη των εποχικών εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο αναμένεται εξαγγείλει παρεμβάσεις με μειώσεις φόρων κ.λπ. -για το 2021- ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», η επέκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για όσους πλήττονται και η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. Ευρώ.

Η εικόνα που αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι τραγική, τοπικά και πανελλαδικά. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση της αγοράς πιέζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων όπως είναι οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και η παράταση ήδη νομοθετημένων μέτρων όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιμήκυνση του προγράμματος συνεργασία αλλά και η συνέχιση του επιδόματος των 534 ευρώ.

Τα καμπανάκια του Ιουλίου και του Αυγούστου ξυπνούν ανησυχίες για την πορεία της ύφεση του 2020, με την αναζωπύρωση της επιδημικής κρίσης στην Ελλάδα να δίνει τη χαριστική βολή στον τουριστικό κλάδο, αλλά και στην εστίαση.

Τα δεδομένα για τον τουρισμό φαίνεται πως θα είναι χειρότερα των προβλέψεων, μετά και την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εσόδων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως μπορεί να χαθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό ήταν 19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Πηγή: patrastimes.gr