Λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, πως αν εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού μέσα σε τάξη, τυχόν απουσίες μαθητών δεν θα δικαιολογούνται: «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως τάχθηκε κατά του οριζόντιου κλεισίματος των σχολείων, λέγοντας πως με τα απαραίτητα εργαλεία τα σχολεία θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα, καθώς σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπεται η διενέργεια εργαστηριακού τεστ για τον κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια 2 self test. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του  πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε περίπτωση που βρεθεί κρούσμα στις τάξεις, η υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος: «Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Σημείωσε πως τα τμήματα δεν θα κλείνουν καθώς: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα».

Όπως είπε, το τμήμα θα κλείνει μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως: «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Ανέφερε πως έχει εμβολιαστεί το 80% των εκπαιδευτικών και ένα 10% έχει νοσήσει. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια λέγοντας πως θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης μαθήματα. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα, ενώ δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως.

Πηγή: patrastimes.gr