Ηώρα του λογαριασμού με τους δήμους της χώρας φθάνει για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι το 2020 προχώρησαν στην αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων τους (υποβλήθηκαν 2.700.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ). Από τους επόμενους μήνες οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο από τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, που προκύπτουν από τα επιπλέον τετραγωνικά, όσο και από τα σχετικά αναδρομικά με αφετηρία υπολογισμού την 1η Ιανουαρίου 2020.

Στις 30 Ιουνίου, εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για την εκκαθάριση των δηλώσεων. Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί παράταση, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που παρουσιάζουμε παρακάτω, μέχρι 3 Ιουνίου είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μόνο του 45% των δηλώσεων (σήμερα το ποσοστό υπολογίζεται να είναι κατά τι μεγαλύτερο).

Με το τέλος της εκκαθάρισης των δηλώσεων οι δήμοι θα διαβιβάζουν τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των ιδιοκτητών, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Επίσης θα προκύπτει κατά περίπτωση ένα ποσό αναδρομικών δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών από την 1η Ιανουαρίου 2020 (17-19 μηνών ανάλογα με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης), το οποίο οι ιδιοκτήτες θα εξοφλήσουν, μέσω λογαριασμών ρεύματος σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (σ.σ. εδώ υπάρχει κάποιο θέμα καθώς οι ιδιώτες πάροχοι εκδίδουν μηνιαίο λογαριασμό και η ΔΕΗ διμηνιαίο). Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Αναπροσαρμοσμένα δημοτικά τέλη και αναδρομικά υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των ιδιοκτήτων μέσα στο καλοκαίρι, ανάλογα με τον χρόνο που ο κάθε δήμος περαιώνει την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Δ. Παπαστεργίου: Τόνωση των δημοτικών ταμείων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο «Σin» ανέφερε ότι τα πρόσθετα ετήσια έσοδα που προκύπτουν από τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώθηκαν (η διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων τ.μ. και των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 60.499.945 τ.μ.) υπολογίζονται συνολικά σε 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για υψηλό ποσό, που αναμένεται να τονώσει τα δημοτικά ταμεία.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε την ανάγκη να παραμείνει σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, προκειμένου και στο μέλλον οι πολίτες να μπορούν να προβαίνουν, χωρίς γραφειοκρατία, σε διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων τους.

Υπενθυμίζεται, ότι όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών είχαν πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους, μέχρι και το 2020, ενώ προέβλεπε και διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία 140 δήμοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, 140 δήμοι έχουν μέχρι τώρα ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων επιπλέον τετραγωνικών. Εκτός από μικρούς δήμους με περιορισμένο  αριθμό δηλώσεων, που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, πάνω από 10.000 δηλώσεις είχαν και περαίωσαν οι δήμοι: Μεσσήνης, Βέροιας, Σαλαμίνας, Ρεθύμνου, Ωραιοκάστρου, Τρικκαίων, Καβάλας, Μαραθώνος, Πύργου, Αμαρουσίου, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδέων, Ηλιούπολης, Σαρωνικού και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αιγιαλείας.

Επίσης, 130 δήμοι είναι σε ποσοστό  επεξεργασίας δηλώσεων κάτω από 50%, 60 δήμοι είναι σε ποσοστό κάτω από 10% και 20 δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία…

Η εικόνα της εκκαθάρισης δηλώσεων επιπλέον τετραγωνικών, μέχρι τις 3 Ιουνίου, παρουσιάζεται στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, από την πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων στους ΟΤΑ:

adilota
adilota

adilota

Δεύτερη ευκαιρία

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, στην ουσία παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν έκαναν χρήση της αρχικής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα και θα έχουν την δυνατότητα να τα δηλώσουν και να κλείσουν την εκκρεμότητα.

Εκτιμάται ότι τα ακίνητα, για τα οποία οι κάτοχοί τους δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τ.μ. ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και οι δήμοι προσβλέπουν σε νέα έσοδα

Προκειμένου να μην αδικηθούν όσοι δήλωσαν εμπρόθεσμα τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους, μέχρι και πέρυσι, εκείνοι που θα τα δηλώσουν φέτος, μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα θα έχουν μία επιβάρυνση, αλλά γλιτώνουν τα υψηλά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τα έτη προ του 2020.

Ο νόμος προέβλεπε πως όσοι δεν εντάσσονταν εμπρόθεσμα (μέχρι πέρυσι) στη ρύθμιση θα τους καταλογίζονταν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη και με προσαυξήσεις για τα αδήλωτα τ.μ. για όλα τα χρόνια, που είχαν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο ακίνητο.

Όμως, με τη νέα διάταξη θα τους δίδεται δεύτερη ευκαιρία και έτσι, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση του ν. 4647/2019 θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και αφού αποκαλύψουν τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους:

  • Θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα έτη πριν το 2020, που φτάνουν έως και στο 200%.
  • Θα τους καταλογιστεί το ποσό των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, αλλά μόνο για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Πηγή: patrastimes.gr