Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, έστειλε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ & ΠΡΩΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη στελέχωση της διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επιστολή: 

«Κύριε Υπουργέ,

Ο Νέος Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΠΔ 123/2017-ΦΕΚ 151 Α΄), προβλέπει την δημιουργία της  Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ – Δ.Ε.), η οποία μέχρι σήμερα παραμένει χωρίς ουσιαστική στελέχωση.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Υπουργείου για τη στελέχωση της δομής είναι περιστασιακές χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο. Επτά εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν και  υπηρετούν σήμερα στην Υπηρεσία, η οποία χωρίς να έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες ουσιαστικά δεν λειτουργεί καθόλου, αφού δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας όπως: α)Κτίριο-Γραφεία (φιλοξενούνται, προσωρινά ελπίζουμε, στα γραφεία του ΤΑΣ Ν. Αχαΐας), β) Διοικητικό προσωπικό, γ) Διοίκηση.

Παράλληλα εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2019 η γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που εξέτασε για δεύτερη φορά τις αιτήσεις των υπαλλήλων που Υπηρετούν σήμερα στον Τ.Α.Σ.  Ν. Αχαΐας και ενδιαφέρονται να μεταταχθούν στην νέα Δομή αφού τους υπέβαλε στην διαδικασία μιας ανούσιας κατά γενική ομολογία συνέντευξης, ενώ αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την μετακίνηση όλων των Υπαλλήλων του Τ.Α.Σ. Ν. Αχαΐας στην ΔΑΕΦΚ-Δ.Ε.

Οι τακτικές που ακολουθήθηκαν  είναι αδιαφανείς, ενώ η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και στην  διαδικασία επιλογής πέντε Μηχανικών Π.Ε., εξαιρώντας Μηχανικούς Τ.Ε. και Διοικητικούς,  για την στελέχωση της δομής στα πλαίσια του Α΄ κύκλου κινητικότητας 2019.

Σοβαρά ερωτήματα έχουν προκύψει για τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσιακοί παράγοντες χειρίζονται και μεθοδεύουν την επιλογή προσωπικού για τη ΔΑΕΦΚ-Δ.Ε.

Έτσι βλέπουμε να επιλέγονται υπάλληλοι με άτυπες διαδικασίες κατά περιόδους.

Με τον Α΄ κύκλο κινητικότητας του 2019 μάλιστα, μετά από μία διαδικτυακή συνέντευξη και  χωρίς προφανή κριτήρια επιλέχθηκαν κάποιοι υπάλληλοι ενώ απορρίφθηκαν άλλοι με μεταπτυχιακά και την ίδια προϋπηρεσία στο αντικείμενο ή και περισσότερη. Πρόκειται γιά ανεξήγητες διαδικασίες που παραβιάζουν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές ισοπολιτείας και ισονομίας.

Ο σύλλογος μας βρίσκεται για άλλη μία φορά σε θέση να καταδείξει  ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας, τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αδιαφορία για την ομαλή λειτουργία της νέας Δομής και ασυνέπεια απέναντι στους πολίτες πρωτίστως, στους εργαζόμενους καθώς και στην εφαρμογή των νόμων. Με συνεχείς αναβολές και κωλυσιεργίες καθιστούν αδύνατη ουσιαστικά την οργάνωση της νέας Διεύθυνσης και βάζουν τους υπαλλήλους σε αδράνεια,  σπιλώνοντας την υπόληψη των εργαζομένων και καταργώντας κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.

Παράλληλα η διοίκηση δεν έχει προβλέψει μέχρι σήμερα τι θα γίνει με το προσωπικό που υπηρετεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων, δηλαδή τα Τ.Α.Σ. Αχαΐας-Κεφαλονιάς-Λευκάδας-Μεσσηνίας & Τ.Α.Π. Ηλείας και τα αρχεία των παραπάνω υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτές οι πρακτικές δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα οδηγούν σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα την αδυναμία της νέας Υπηρεσίας να επέμβει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα πραγματικό συμβάν φυσικής καταστροφής και ζητούμε το αυτονόητο, όπως καταδεικνύεται  από όλα τα παραπάνω, την άμεση μεταφορά όλης της υπάρχουσας Δομής του Τ.Α.Σ. Ν. Αχαΐας με τους έμπειρους Υπαλλήλους της όλων των ειδικοτήτων και το έργο αποκατάστασης που εκτελεί στην ΔΑΕΦΚ-Δ.Ε., πριν απ’ το επόμενο καταστροφικό συμβάν.»

Πηγή: patrastimes.gr