Οι Ταλιμπάν κατέσχεσαν αμερικανικό οπλισμό που είχε απομείνει στο Αφγανιστάν με την αξία του να ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αναφορές ο οπλισμός πιθανότατα περιλαμβάνει 600.000 όπλα, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 40 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και τα ελικόπτερα Black Hawks.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post οι ΗΠΑ από το 2002 έως και το 2017 έδωσαν στον στρατό του Αφγανιστάν όπλα που η αξία τους ανέρχεται σε περίπου 28 δισ. δολάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ελικόπτερα Black Hawks που παραδόθηκαν στην Καμπούλ πριν από έναν μήνα.

Το πακέτο περιελάμβανε την προμήθεια τουλάχιστον 600.000 όπλων για το πεζικό. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν τυφέκια M-16, 162.000 τεμάχια επικοινωνιακού εξοπλισμού καθώς και 16.000 γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Μάλιστα το Τhe Hill επικαλούμενο περσινή έκθεση του Ειδικού Ειδικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, επισημαίνει ότι από το 2017 έως το 2019 οι ΗΠΑ έδωσαν στο Αφγανιστάν 7.035 πολυβόλα, 4.702 Humvees, 20.040 χειροβομβίδες, 2.520 βόμβες και 1.394 εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Αμερικανός αξιωματούχος που τελεί υπό το καθεστώς ανωνυμίας μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι ο οπλισμός που δεν καταστράφηκε πλέον βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν. Από την πλευρά του ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη παραδέχθηκε ότι οι Ταλιμπάν κατέσχεσαν τον οπλισμό ενώ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος «δεν έχει πλήρη εικόνα» για το τι «έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν».

Άλλος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο οπλισμός που βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν περιλαμβάνει 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα (ανάμεσά τους και τα Humvees). Ακόμη φαίνεται να έχουν κατασχέσει μέχρι 40 αεροσκάφη στα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνονται τα UH-60 Black Hawks, καθώς και στρατιωτικά Drones ScanEagle.

Όπως αναφέρει το The Hill υπάρχουν βίντεο που έχουν καταγράψει Ταλιμπάν να ανοίγουν θριαμβολογώντας κιβώτια με κατασχεμένα όπλα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτόματα Μ4 και M16. Παράλληλα οι Ταλιμπάν έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν στους δρόμους της Καμπούλ μέσα σε Hunvees.

Taliban’s scary spoils of war: US-made guns, Black Hawk & Mi 24 choppers, Humvees | Afghanistan
Από την άλλη πλευρά Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο οπλισμός που κατασχέθηκε από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να παραδοθεί σε αντιπάλους των ΗΠΑ όπως η Κίνα και η Ρωσία, ή ακόμα και στον ISIS.

Μιλώντας στο Reuters ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ ΜακΚολ που είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων επεσήμανε πως «αυτό αποτελεί σημαντική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας».

Πάντως όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών με σκοπό να καταστραφεί ο μεγαλύτερος εξοπλισμός όπως για παράδειγμα τα ελικόπτερα. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Taliban Flaunt Military Gains In Afghanistan

Μάλιστα την Τετάρτη 25 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζήτησαν να υπάρξει ένας «πλήρης απολογισμός» για τον οπλισμό που κατασχέθηκε από τους Ταλιμπάν και ποια σχέδια υπάρχουν για την επιστροφή του στα χέρια των Αμερικανών

«Είναι απίστευτο ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας που πληρώθηκε από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και των τρομοκρατών συμμάχων τους», δήλωσαν οι 25 γερουσιαστές στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στο μεταξύ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο έλεγχος των αεροσκαφών. Και αυτό διότι οι ΗΠΑ έδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το GAO, πάνω από 200. Πιστεύεται ότι 50 χρησιμοποιήθηκαν από Αφγανούς πιλότους για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αυτήν την εβδομάδα ζήτησαν την επιστροφή τους πίσω στην Καμπούλ. Ωστόσο τα υπόλοιπα ήταν τα Black Hawks που υποτίθεται ότι ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αφγανικού στρατού έναντι των Ταλιμπάν.

Πηγή: patrastimes.gr