Η μεγάλη συνέλευση του Αφγανιστάν, ή Λόγια Τζίργκα, ενέκρινε σήμερα την απελευθέρωση 400 «σκληροπυρηνικών» κρατουμένων μελών των Ταλιμπάν, με ψήφισμά της το οποίο ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην εμπόλεμη χώρα.

«Προκειμένου να αρθεί ένα εμπόδιο για να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία και να τερματιστεί η αιματοχυσία, η Λόγια Τζίργκα εγκρίνει την απελευθέρωση 400 Ταλιμπάν», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η αφγανική κυβέρνηση συγκάλεσε τη συνέλευση στην Καμπούλ την Παρασκευή προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη εκατοντάδων κρατουμένων, που οι Ταλιμπάν επιμένουν ότι πρέπει να απελευθερωθούν προτού δεχθούν να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει ήδη απελευθερώσει 5.100 φυλακισμένους Ταλιμπάν. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν απαιτούσαν να αφεθούν ελεύθεροι 400 κρατουμένους που εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα, όπως θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα, απαγωγές και δολοφονίες πολιτών, ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες.

Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνέλευση με τη συμμετοχή χιλιάδων προεστών και επικεφαλής φυλών και κοινοτήτων, σημειώθηκε χθες το απόγευμα έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Γκάζνι, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 16 να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τάρεκ Αριάν.

Οι ένοπλοι μαχητές πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο ενώ αυτό βρισκόταν δίπλα σε μονάδα της Αστυνομίας Δημόσιας Τάξης στην περιοχή Κόταλ Ράουα, έξω από την πόλη Γκάζνι, στις 19:45 χθες (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον Αριάν. Επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας Ουαχιντουλάχ Τζουμαζάντα δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα ότι οι δράστες, αφού πυροδότησαν τη βόμβα, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο αστυνομικό κέντρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP,XINHUA

Πηγή: patrastimes.gr