ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ το λεγόμενο «σχέδιο Μάρσαλ» του Μάριο Ντράγκι, γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η έκθεση παρουσιάζει αναλύσεις για την επισφαλή θέση της Ευρώπης σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Αν και η Ευρώπη διαθέτει πνευματική και επιχειρηματική ικανότητα, η γραφειοκρατική δομή της φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών. Είναι παράδοξο ότι, παρά το δυναμικό που έχει η Ευρώπη, καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν έχει αναδειχθεί στο επίπεδο των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών τα τελευταία 50 χρόνια.
Η έκθεση επενδύει στην ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλίσουμε την οικονομική μας επιβίωση και την κοινωνική μας συνοχή. Αντιμετωπίζουμε αναγκαίες επιλογές: είτε θα εγκαινιάσουμε μεταρρυθμίσεις, είτε θα πρέπει να παλέψουμε για την επιβίωσή μας και την αυτονομία της Ευρώπης. Η έλλειψη αύξησης της παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με τη δημογραφική μείωση, μπορεί να απειλήσει τις αξίες που προστατεύουμε, όπως η δημοκρατία και η κοινωνική ένταξη.
Η έμφαση που παρέχει ο Ντράγκι στην ενεργειακή ασφάλεια είναι κρίσιμη, καθώς η υπερβολική εξάρτηση από εξωτερικούς ενεργειακούς πόρους αποδυναμώνει την Ευρώπη. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην καθαρή τεχνολογία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει το οικονομικό της μέλλον.
Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί για έναν πιο αποτελεσματικό συντονισμό και διακυβέρνηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών μελών, ώστε η διαδικασία λήψης αποφάσεων να γίνει πιο γρήγορη και να προσαρμοστεί στις μοντέρνες απαιτήσεις.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΊΔΙ, η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές δράσεις για να καλύψει το κενό καινοτομίας, να μειώσει το ενεργειακό κόστος και να διασφαλίσει τις εφοδιαστικές της αλυσίδες. Η μελλοντική ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να μεταρρυθμίζουμε τις παθογένειες που μας κρατούν πίσω.
Πηγή: naftemporiki.gr