Η Νέα Οικονομική Πολιτική στην Εποχή των Μεγάλων Αλλαγών

Η Νέα Οικονομική Πολιτική στην Εποχή των Μεγάλων Αλλαγών

Του Χαράλαμπου Γκότση, καθηγητή Οικονομικών, τ. προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, η σοσιαλδημοκρατία αναζητά ένα νέο, ελκυστικό αφήγημα για την εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική, παραμένοντας πιστή στη βασική κεϊνσιανή αρχή, που απαιτεί από το κράτος μεγαλύτερη συμμετοχή σε αντίθεση με τις θεωρίες του νεοφιλελευθερισμού. Η εμπειρία των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες, κατέδειξε την ανάγκη για μια ριζική επαναξιολόγηση της κατάστασης. Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν σε καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα σε πολλές χώρες του Βορρά.

Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ χαρακτηρίζεται από ριζικές ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά. Ο καγκελάριος Olaf Scholz, τον Φεβρουάριο του 2022, περιέγραψε αυτή τη μεταβολή ως Zeitenwende (Αλλαγή εποχής), επισημαίνοντας ότι τέτοιες περιόδους απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό και προσαρμογές στις πολιτικές. Ο δημόσιος διάλογος, επομένως, πρέπει να εστιάζει στην ουσία της οικονομικής πολιτικής αντί να περιστρέφεται γύρω από κομματικά σχήματα ή φυσικά πρόσωπα.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ η Ευρώπη στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση, είναι απαραίτητες ριζικές αλλαγές και ενίσχυση των επενδυτικών προγραμμάτων. Αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των υποδομών και στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τα τελευταία χρόνια, όπως χρηματοοικονομικές κρίσεις, πανδημία και γεωπολιτικές συγκρούσεις, έχουν αναδείξει την ευθραυστότητα των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Η αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων απαιτούσε την επαναφορά κεϊνσιανών εργαλείων δημοσιονομικής πολιτικής, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού αυτορρύθμισης της αγοράς.

Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ συνδέεται άμεσα με τις ιδέες του J.M. Keynes, κυρίως λόγω της προτεραιότητας που δίνει στην πλήρη απασχόληση και στην αναδιανομή του εισοδήματος για την καταπολέμηση των οικονομικών ανισοτήτων. Συνεπώς, η ανάγκη ανανέωσης της οικονομικής πολιτικής για σύγχρονους καιρούς είναι επιτακτική, μακριά από πολιτικές που επενδύουν στην εργασία χαμηλής αμοιβής και μηδενικών ελλειμμάτων.

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του Βερολίνου του Μαΐου 2024 επαναστατεί στον τρόπο που προσεγγίζεται η οικονομική πολιτική, προτείνοντας μια αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εξαιρεί τις επενδυτικές δαπάνες από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επιπλέον, ένα προοδευτικό οικονομικό αφήγημα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλη την κοινωνία, εξασφαλίζοντας ότι οι οικονομικές θυσίες θα μοιράζονται δίκαια και ότι οι αδύναμοι θα συμμετέχουν στην ωφέλεια από την αύξηση του εθνικού εισοδήματος. Μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική απαιτεί τη συμπληρωματικότητα των δημόσιων και ιδιωτικών προσπαθειών.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι η στροφή προς μια νεοφιλελεύθερη πολιτική θα ενίσχυε την οικονομία μέσω χαμηλών μισθών και βελτίωσης της παραγωγικότητας. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση απέτυχε, με τη Γερμανία να εμφανίζει σταθερή μείωση των επενδυτικών δαπανών και να καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Η ταύτιση της σοσιαλδημοκρατίας με τις χριστιανοδημοκρατικές πολιτικές είχε σοβαρές συνέπειες, στερώντας από τη χώρα εναλλακτικές πολιτικές που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν έξω από το οικονομικό αδιέξοδο.

Αυτό που απαιτείται είναι μια μακροχρόνια στρατηγική με στόχο μια επεκτατική πολιτική που δεν περιορίζεται στα βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά στοχεύει σε βιώσιμες επενδύσεις και βελτίωση των υποδομών. Ο τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, αναδεικνύει την ανάγκη κινητοποίησης 800 δισ. ευρώ ετησίως για αρκετά χρόνια.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ πρέπει να εστιάζουν και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με καινοτόμο χαρακτήρα και καλές προοπτικές πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές. Στόχος είναι να καταστεί η Ευρώπη και πάλι ελκυστικός προορισμός για επιχειρηματική δραστηριότητα, με την ταχεία τεχνολογική μετάβαση να αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση καλών θέσεων εργασίας.

Πηγή: newsbomb.gr