Ανεξαρτήτως των κυβερνητικών ισχυρισμών περί βελτίωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας, η πραγματικότητα φαίνεται να απομακρύνεται από την εικόνα που προβάλλεται. Ενώ τα κυβερνητικά στελέχη και φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία έχει επιστρέψει σε προ μνημονίου επίπεδα, η ποιοτική διάσταση αυτής της εξέλιξης αγνοείται. Οι εν λόγω θετικές αριθμητικές εκτιμήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, και οι σημαντικοί παράγοντες, όπως οι μισθοί, οι ώρες εργασίας και οι συνθήκες ζωής, παραμένουν σε δεύτερη μοίρα.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων το 2024 έχει μειωθεί κατά 317.000 σε σχέση με το 2009, προτού εισέλθουμε στα μνημόνια. Παρά τη μείωση της ανεργίας, η συνολική αριθμητική των εργαζομένων έχει περιοριστεί, γεγονός που δεν αναγνωρίζεται από τις κυβερνητικές πηγές. Επιπλέον, τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση αύξησης της μερικής απασχόλησης και της ευέλικτης εργασίας, λόγω των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Αυτές οι μορφές εργασίας δεν εξασφαλίζουν την ίδια ποιότητα εργασίας και ευημερίας για τους εργαζομένους.
Η απόκλιση στα στοιχεία ανεργίας μεταξύ ΔΥΠΑ και ΕΛΣΤΑΤ προκαλεί επιπλέον σύγχυση. Για τον Αύγουστο 2024, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει 444.402 ανέργους (ποσοστό 9,5%), ενώ η ΔΥΠΑ αναφέρει 843.542 ανέργους (ποσοστό 18,03%), με διαφορά 399.140 ανέργων. Αυτή η σημαντική διαφορά οφείλεται στις μεθόδους καταμέτρησης και στη συμπερίληψη μακροχρόνια ανέργων από τη ΔΥΠΑ, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ.
Επιπλέον, τα στοιχεία που παρατίθενται δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι τον Αύγουστο 2024 είναι λιγότεροι κατά 317.927 σε σχέση με το 2009, δηλαδή μια μείωση 6,95%. Αυτή η στατιστική πρέπει να εκτιμάται σε συνδυασμό με την ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας και τη μεγάλη μετανάστευση νέων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι, παρά την κυβερνητική εικόνα που ενδεχομένως να δίνεται προς τα έξω, τα οικονομικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν μια βιώσιμη ανάπτυξη που να ωφελεί την κοινωνία.
Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που να είναι σταθερές και καλοπληρωμένες. Η αποφυγή πανηγυρισμών για στατιστικά ευρήματα, που παρουσιάζονται επιλεκτικά, είναι κρίσιμη για μια πιο ρεαλιστική αντίληψη της κατάστασης στην αγορά εργασίας.
Πηγή: naftemporiki.gr