Μεταρρυθμίσεις και Καινοτομίες στην Εκπαίδευση της Νέας Σχολικής Χρονιάς

Μεταρρυθμίσεις και Καινοτομίες στην Εκπαίδευση της Νέας Σχολικής Χρονιάς

Του Κυριάκου Πιερρακάκη, υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Η τρέχουσα σχολική χρονιά, που μόλις ξεκίνησε, ανοίγει την πόρτα σε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η «χρονιά του σχολείου», όπως την αποκαλούμε, περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν να βελτιώσουν τη σχολική καθημερινότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η πρωτοβουλία «Ψηφιακό Φροντιστήριο» κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στα νέα μέτρα. Μέσω αυτού, όλοι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν βιντεοσκοπημένες διαλέξεις για τις παραδόσεις που έχασαν ή για επανάληψη της ύλης. Το εργαλείο αυτό είναι ήδη διαθέσιμο στο digitalschool.gov.gr και περιλαμβάνει μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Συνολικά, το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» περιλαμβάνει 2.500 βιντεοσκοπημένα μαθήματα για 49 διαφορετικά μαθήματα. Μέχρι το 2025, θα προστεθούν και άλλα μαθήματα για όλους τους μαθητές από την Ε’ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου. Ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, θα ξεκινήσουν και ζωντανές παραδόσεις μέσω τηλεκπαίδευσης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την παραδοσιακή διδασκαλία, αλλά να την ενισχύσει. Πιστεύουμε ότι το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό εργαλείο, που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες στους μαθητές, ιδιαίτερα σε εκείνους που προέρχονται από ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες ή ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η εκπαιδευτική διαδικασία θα παραμείνει στο επίκεντρο της σχολικής ζωής, με κύρια γραμμή δράσης την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Αυτό αποτυπώθηκε επίσης με τους 10.000 μόνιμους διορισμούς που έγιναν φέτος στην εκπαίδευση, που είναι οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια.

Αυτές οι αλλαγές σχεδιάστηκαν με γνώμονα την υποστήριξη και διευκόλυνση των εκπαιδευτικών και μαθητών, και είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη συμμετοχή τους, θα προσφέρουν πρακτικές λύσεις στις προκλήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πηγή: newsbomb.gr