Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει θέμα την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο. Αυτή η προσπάθεια αφορά όλες τις χώρες και τους τομείς της οικονομίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εταιρειών.
Η ψυχική υγεία επηρεάζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που συχνά δεν αντιμετωπίζονται σωστά, έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως η μείωση της αποδοτικότητας και η αύξηση των απουσιών από την εργασία. Για παράδειγμα, το 20% των ενηλίκων που εργάζονται βιώνει κάποια ψυχική διαταραχή, γεγονός που έχει αντίκτυπο τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον οικογενειακό τομέα.
Η ανάγκη για αλλαγή συμπεριφοράς και στρατηγικών στον τομέα της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο είναι επιτακτική. Οι σύγχρονοι εργαζόμενοι, ειδικά οι Millennials και οι Gen Zers, δίνουν μεγάλη έμφαση στην ψυχική τους υγεία και τις υποστηρικτικές πολιτικές των επιχειρήσεων.
Για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην εργασία, τρία είναι τα βασικά βήματα: Αρχικά, η πρόληψη μέσω της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών και της κουλτούρας. Δεύτερον, η προστασία και προαγωγή της ψυχικής υγείας με εκπαίδευση των μάνατζερ. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν την ψυχική τους υγεία. Τέλος, η υποστήριξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μέσω υπηρεσιών ψυχολογικής ή/και ψυχιατρικής υποστήριξης είναι επίσης κρίσιμη.
Επιχειρήσεις που επενδύουν στην ψυχική υγεία των εργαζομένων τους βλέπουν σημαντικά οφέλη, καθώς η καλή ευημερία οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα. Η επένδυση σε προγράμματα ψυχικής υγείας είναι πλέον στρατηγική απόφαση και όχι απλώς μια ενδεχόμενη επιλογή.
Πηγή: naftemporiki.gr