Τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αυστηρή και αποφασιστική στη στάση της έναντι της Τουρκίας διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών μελών της, μετέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ με κύριο θέμα συζήτησης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Πλάνο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της 19ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρει ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, «επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι αυστηρή και αποφασιστική στη στάση της έναντι της Τουρκίας διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόνισε πως ο σεβασμός στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών καθώς και η δέσμευση σε σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν βασικές προϋποθέσεις τις οποίες όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να τηρούν.

Αναφορικά με το ΠΔΠ και το Πλάνο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επανέλαβε αναλυτικά τις θέσεις και τα αιτήματα μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Κύπρου, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως νησιωτικό κράτος με δυσκολίες συνδεσιμότητας και απομόνωσης από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καλώντας την ΕΕ να συνδράμει αποτελεσματικότερα στην ανάκαμψή της.

Πηγή: patrastimes.gr