Η πρώτη δόση εμβολίων για τον κορωνοϊό που θα πάρουμε είναι κάτι παραπάνω από 700.00 εμβόλια και θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί σε πρώτη φάση. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε ότι «φέτος έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 4.000.000 εμβόλια για τη γρίπη».

Στους αμφισβητίες της μάσκας αντιπαραβάλλω τη συγκλονιστική εικόνα των παιδιών στα Νοσοκομεία που τη φορούν καθημερινά

Η μάσκα, χωρίς καμία αμφιβολία, το λένε όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες και όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, προστατεύει από τους ιούς και από τον κορονοϊό. Και είναι ένα σημαντικό όπλο μας στη μάχη για να μην επεκταθεί αυτή η νόσος, που είναι θανατηφόρα για αρκετό κόσμο και που είναι ένας πρώτης τάξεως μεγέθους κίνδυνος.

Στα δημοκρατικά επίπεδα στα οποία προφανώς κινούμαστε ως χώρα, σέβομαι την οποιαδήποτε αντίδραση του οποιουδήποτε πολίτη. Και των γονέων για ένα λόγο παραπάνω, που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους.

Όμως θα ήθελα να αντιπαραβάλλω στον οποιονδήποτε γονιό σκέφτεται έτσι, την εξής πραγματικότητα. Έχουμε παιδιατρικά Νοσοκομεία στη χώρα. Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάω στα παιδιατρικά Νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους.

Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα. Είναι μία συγκλονιστική εικόνα, την οποία θα ήθελα να μεταφέρω σε αυτούς τους γονείς και σε αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια σαν τα παιδάκια τους, που έχουν λιγότερη τύχη από τα παιδιά τους, πώς είναι υποχρεωμένα, αυτά και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.
Η μάσκα είναι για να μας προστατεύει. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αλλά εγώ οφείλω να πω και να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέει η Επιστήμη .

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Η πρώτη εταιρία που συμφώνησε με την Ευρώπη για 400.000.000 δόσεις, ήταν η Astra Zeneca μαζί με την Οξφόρδη. Αυτή με κοινό παρονομαστή και αλγόριθμο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο συμβόλαιό της λέει ότι εφόσον ολοκληρωθεί και η 4η φάση και εγκριθεί, θα ξεκινήσει να διανέμει το εμβόλιο το Δεκέμβριο του 2020 και αι σε 7 δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η πρώτη δόση που θα πάρουμε είναι κάτι παραπάνω από 700.00 εμβόλια και θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί σε πρώτη φάση.

Χαίρομαι επιτέλους που υπάρχει αλληλεγγύη και όλοι μαζί, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγοράζουμε τα εμβόλιά μας από εταιρείες οι οποίες είναι πιο μπροστά στο χρόνο και μένει να αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα εμβόλιά τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ακολουθούν και άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει προσύμφωνο. Είναι κοντά στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε ο αριθμός των εμβολίων να καλύψει όλους τους συμπολίτες μας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Και φυσικά, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα καλύπτεται 100% από το ελληνικό Δημόσιο.

Θα συνέστηνα μεγάλη προσοχή σε αυτούς οι οποίοι βιάστηκαν να αμφισβητήσουν αυτά τα οποία δηλώσαμε ως Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο. Προφανώς έχουν κουραστεί οι λαοί όλου του κόσμου και προφανώς είναι μία ελπίδα αυτή της Επιστήμης μαζί με την κοινωνία, ώστε να μπορέσει σε κάποιους μήνες να υπάρχουν εμβόλια, τα οποία θα δώσουν σημαντική ώθηση στο να βελτιωθεί η ζωή μας. Να εμβολιαστούμε, να έχουμε ανοσία και να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει η κοινωνία πιο φυσιολογικά.
Αποστολή μας είναι να προσπαθήσουμε να σώσουμε έστω και μια ακόμη ανθρώπινη ζωή

Στην πρώτη φάση είχαμε ένα οριζόντιο lockdown. Όλος ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα στα σπίτια του. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί εύκολα να ξανασυμβεί και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί. Θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους στη ζωή και στην οικονομία.

Αλλά εκ των πραγμάτων πρέπει να βοηθήσουμε και τους συνανθρώπους μας σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα η Δημόσια Υγεία και μετά όλα τα άλλα.

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα σενάρια που ακούω από ένα, κατά την άποψή μου, πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνίας, θα πρέπει να μιλήσω πάλι με ένα παράδειγμα.

Πάμε σε μια ΜΕΘ-COVID του «Σωτηρία», του «Αττικόν», του «Ευαγγελισμού», να δείτε ανθρώπους διασωληνωμένους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Που αντί να παράγουν οξυγόνο, παράγουν υγρά οι κυψελίδες, πνίγονται στα υγρά τους. Που παλεύουν και προσπαθούν να αντέξουν άλλη μία μέρα, να καλυτερεύσουν, να μπορέσουν να αποσωληνωθούν.

Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά εγώ είμαι Υπουργός Υγείας, θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Λυπάμαι πολύ για όλους αυτούς που θέλουν να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη της Δημόσιας Υγείας, της προσπάθειας να σώσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ή τους συνανθρώπους μας που έχουν ένα υποκείμενο νόσημα, αλλά και πιο νέα παιδιά τα οποία ξαφνικά βλέπετε ότι διασωληνώνονται στα Νοσοκομεία μας. Παρακαλώ πάρα πολύ όλους, να δείξουν τη δέουσα προσοχή.
Η πανδημία κάποια στιγμή θα φύγει, θα βρεθεί το εμβόλιο, θα προχωρήσει η Επιστήμη μαζί με την κοινωνία. Θα μείνουν οι μικροπολιτικές, θα μείνουν οι κραυγές, θα μείνουν οι δηλώσεις αυτών των ανθρώπων που δεν σεβάστηκαν την ανθρώπινη ζωή και είδαν από μικροπολιτική σκοπιά αυτήν την τεράστια περιπέτεια την οποία περνάει ο ελληνικός λαός και όλος ο πλανήτης.

Για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης

Το 2018 εμβολιάστηκαν στη χώρα μας 2.000.000 συμπολίτες μας με το αντιγριπικό εμβόλιο. Πέρυσι κάναμε εμβολιαστική καμπάνια και εμβολιάστηκαν 3.000.000 συμπολίτες μας, 1.000.000 παραπάνω.

Φέτος έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 4.000.000 εμβόλια. Άρα θα εμβολιαστούν ακόμα 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας.

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει όπως ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στα μέσα Οκτωβρίου και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο 28 Σεπτεμβρίου.

Θα έχουμε λοιπόν προφανώς επάρκεια εμβολίων πολλαπλάσια από ότι πριν από δύο χρόνια, θα προταχθούν προφανώς οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί μας, που με χαρά μου είδα πέρυσι ότι εμβολιάστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι πρόπερσι.

Πηγή: patrastimes.gr