Βρίσκεται στην άκρη του βόρειου Ατλαντικού, με λιγότερους από μισό εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους και ένα μόνο διεθνές αεροδρόμιο. Είναι η Ισλανδία και είναι πλέον covid-free!

Η ζωή στην Ισλανδία έχει προ πολλού επιστρέψει τους κανονικούς ρυθμούς: Τα εστιατόρια και τα μπαρ υποδέχονται τους θαμώνες, διοργανώνονται συναυλίες και θεματικές βραδιές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές και οι άνθρωποι αγκαλιάζονται και φιλιούνται χωρίς φόβο…

Άδεια νοσοκομεία
Η Ισλανδία έχει σήμερα λιγότερα από 20 ενεργά κρούσματα Covid-19. Μόλις ένας ασθενής νοσηλεύεται ενώ όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι άδειες… Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό σε αυτή τη χώρα, υποδιπλάσιοι από όσους χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στην Ελλάδα, αυτό το διάστημα…

«Προετοιμαζόμουν επί 15 χρόνια για αυτή την πανδημία», δηλώνει στο BBC o καθηγητής Thorolfur Gudnason, επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας. Ο ίδιος και η ομάδα του ανέλαβαν από την πρώτη μέρα τα ηνία διαχείρισης της επιδημίας.

Ήξεραν ότι η μόνη αποτελεσματική συνταγή ήταν: τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Και άρχισαν να το κάνουν πριν καν φτάσει ο ιός στη χώρα τους!

Όλοι στο ξενοδοχείο
Οι αρχές διαμόρφωσαν ένα ξενοδοχείο καραντίνας, όπου μεταφέρονταν όλοι οι θετικοί ασθενείς, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον τους.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου είναι ντυμένο όπως το προσωπικό των μονάδων covid στα νοσοκομεία. Εκπαιδεύτηκε ανάλογα και τον τελευταίο χρόνο έχει φροντίσει περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό, από όσους όλα τα νοσοκομεία της χώρας μαζι!

Η Ισλανδία «ξεμπέρδεψε» με το πρώτο κύμα πολύ νωρίς. Το ξενοδοχείο έκλεισε. Όμως τον περασμένο Μάιο, δύο τουρίστες θετικοί στον ιό έσπασαν την καραντίνα και άνοιξαν νέο σφροδρότερο κύκλο μετάδοσης.

Ο Gudnason ακολούθησε ακριβώς την ίδια τακτική, ξανάνοιξε το ξενοδοχείο μέσα σε μισή ώρα και έθεσε αυστηρότερους όρους καραντίνας: Πλέον όσοι έφταναν στη χώρα, πήγαιναν κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, αφού υποβάλλονταν υποχρεωτικά σε τεστ.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα: να «πιάσεις» τον ιό στην είσοδο!

Ταχεία ιχνηλάτηση
Κάποια στιγμή – με αρκετή καθυστέρηση συγκριτικά με άλλες χώρες – έφτασε και στην Ισλανδία η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Την έφερε ένας επισκέπτης ο οποίος τη μετάδωσε σε έναν ντόπιο. Αυτός ο ντόπιος πήγε σε συναυλία 800 ατόμων…

Αυτό για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν σενάριο καταστροφής. Όχι όμως για την Ισλανδία: Μέσα σε λίγες ώρες είχαν ιχνηλατηθεί όχι μόνο οι 800 αλλά και οι επαφές τους και μέσα σε λίγες μέρες είχαν ελεγχθεί πάνω από 1000 άτομα. Όσοι βρέθηκαν θετικοί απομονώθηκαν άμεσα στο ξενοδοχείο και ο συναγερμός έληξε…

Οι επιστήμονες στην πρώτη γραμμή
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Ισλανδία επέλεξε και μια συγκεκριμένη πολιτική τακτική: Έδωσε το πρώτο και τελευταίο λόγο στους ειδικούς.

Οι πολιτικοί ήταν εξαφανισμένοι από τις καθημερινές ενημερώσεις για τον κορονοϊό και όλοι οι φορείς ακολουθούσαν κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων.

«Πανδημία και πολιτική δεν πάνε μαζί. Καλό είναι να κατανοούμε τι είναι πολιτική και τι πρέπει να επιλύεται με επιστημονικά μέσα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς», δηλώνει η 44χρονη πρωθυπουργός της χώρας, Katrin Jakobsdottir.

Πηγή: BBC

Πηγή: patrastimes.gr