Για τις 15 Μαΐου προσδιορίστηκε η αυτοψία των υπηρεσιακών παραγόντων στην ακτή των Αραχωβιτίκων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει καταπατήσεις στον αιγιαλό και την παραλία. Στα μέλη της επιτροπής θα δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν κάποιες από τις ιδιοκτησίες, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση από την ακτή.

Το προηγούμενο διάστημα στάλθηκαν κλήσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτωπο την θαλάσσια περιοχή των Αραχωβιτίκων, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι παραβιάζουν την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού. Υπήρξαν ενστάσεις από 12 περίπου ιδιοκτήτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχει λάθος και αιτούνται τον επανακαθορισμό της γραμμής. Η επιτροπή στην αυτοψία της θα ασχοληθεί με αιτήματα φερόμενων ιδιοκτητών σε δύο τμήματα της ακτής από το ύψος του χείμαρρου Πάνορμου μέχρι και το πρώην ξενοδοχείο «Αλεξάντερ».

Τα μέλη της επιτροπής απαρτίζουν ο προϊστάμενος της Κτηματικής (ως πρόεδρος), ένας μηχανικός της ίδιας υπηρεσίας, ο κεντρικός λιμενάρχης, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπρόσωπος της πολεοδομίας του Δήμου Πατρέων.

Η επιτροπή στην αυτοψία της θα εξετάσει τα γεωμορφολογικά στοιχεία και την μέγιστη ανάβαση του κύματος, ώστε να κρίνει αν χρειάζεται να γίνει επανακαθορισμός σε κάποιο ή κάποια σημεία του αιγιαλού. Η διαδικασία αυτή θα δείξει αν τα όρια είναι τα ορθά. Το σχετικό αίτημα είναι στην ευχέρεια των θιγόμενων ιδιοκτητών, οι οποίοι ζήτησαν επανέλεγχο θεωρώντας ότι η παλιά επιτροπή δεν έκανε σωστά τον καθορισμό.

Η επιτροπή θα κρίνει αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στην οριογραμμή του αιγιαλού ή να μείνει ως έχει και θα εκδοθεί σχετική απόφαση από την Αποκεντρωμένη. Οι πολίτες που θίγονται θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών, η οποία θα εξεταστεί από δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών η οποία εκδίδει την απόφασή της σε διάστημα τριών μηνών. Το οριστικό αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο στην Κτηματική για να ορίσει τα μέτρα και να κάνει το καθορισμό του αιγιαλού. Ο,τι βρίσκεται εντός του αιγιαλού μετά από αυτή την διαδικασία καταγράφεται και συντάσσεται πρωτόκολλο κατεδάφισης ή διοικητικής αποβολής κ.λπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πελοπόννησος”, οι λόγοι που επέβαλαν να γίνει νέος προσδιορισμός για την αυτοψία είναι η πανδημία και τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσής της. Εκτιμήθηκε ότι θα μεσολαβήσει το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μέλη της επιτροπής, τους θιγόμενους και τους μηχανικούς τους να είναι παρόντες στη διαδικασία, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού.

Πηγή: patrastimes.gr