Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ μετά την έκδοση της προκλητικής τουρκικής Navtex εξέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι «όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο και τον βόρεια Αφρική οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη όλα τα μέρη να διατηρήσουν την αυτοσυγκράτησή τους και να υπακούουν στους διεθνείς κανόνες».

Ο Έλληνας υπουργός διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στην ίδια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σημειώνεται ότι Παναγιωτόπουλος και Έσπερ επαναβεβαίωσαν την ισχυρή αμυντική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Έσπερ ευχαρίστησε τον υπουργό Παναγιωτόοπουλο για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας και για τις ισχυρές διμερείς συνεργασίες» κάνοντας ειδική αναφορά στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

readout

Πηγή: patrastimes.gr