Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ξηρασία στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ποσοστό περίπου 30% έως τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό και οι χώρες προχωρήσουν με τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change , οι οικονομικές απώλειες από την ξηρασία σε ΕΕ και ΗΒ, κυρίως από τις ζημιές στον γεωργικό τομέα, ανέρχονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν ότι, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, αναμένονται συχνότερες και έντονες ξηρασίες στην πλειονότητα της Ευρώπης – ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου.

Τονίζουν επίσης, όταν ακόμα κι τα έθνη προσαρμοστούν στις συνθήκες αυτές οι ετήσιες απώλειες από την ξηρασία θα εξακολουθούν να αυξάνονται και θα φτάσουν έως και τα 12 δισ. ευρώ. Εάν οι χώρες δεν προσαρμοστούν, οι απώλειες από την ξηρασία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 24 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο δυσμενές σενάριο όπου η αύξηση της θερμοκρασίας θα αγγίξει τους 4 βαθμούς, οι απώλειες θα διαμορφωθούν στα 33 δισ. ευρώ, ενώ αυτό σε συνδυασμό με την μην λήψη μέτρων προσαρμογής θα οδηγούσε σε οικονομικές απώλειες 65 δισ. ευρώ.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ξηρασία αποτελεί έναν από τους πιο περίπλοκους και σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, με ευρείες και διαδοχικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνίες, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες.

Αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να βλάψουν πολλούς οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία, η παραγωγή ενέργειας , η μεταφορά εσωτερικών υδάτων, η παροχή νερού και οι υποδομές.

Πηγή: patrastimes.gr