Μπορεί προς το παρόν να είναι ασαφές ποια στελέχη της γρίπης θα επικρατήσουν τον χειμώνα του 2020-21, ωστόσο ήδη παγκοσμίως καταγράφεται αυξημένη ζήτηση από την πλειοψηφία των κρατών θέτοντας ισχυρή πίεση προς τις μονάδες παραγωγής εμβολίων.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), «τη σεζόν 2019-2020 καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμών έναντι της γρίπης και μάλιστα οι εμβολιασμοί έγιναν έγκαιρα. Το 2018-19 είχαν γίνει 2.300.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί και την περίοδο 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν 3.100.000».

Μιλώντας στο prototohema.gr ο κ. Βαλτάς εξηγεί ότι «για τον χειμώνα 2020-21 αναμένεται διπλασιασμός των εμβολιασμών συγκριτικά με την περσινή περίοδο, καθώς έχει ειπωθεί πολλές φορές από τους λοιμωξιολόγους ότι εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα λειτουργήσει προστατευτικά».

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, καθώς η γρίπη και γενικότερα οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ο ΠΦΣ ήδη επεξεργάζεται καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την αξία του έγκαιρου εμβολιασμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, ενώ στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ κ.ά.) έχει επισημάνει την ανάγκη έγκαιρης εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων αντιγριπικών εμβολίων.

Πηγή: patrastimes.gr