Αυξήσεις φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Αχαϊας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, προκαλούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς παρά την πανδημία έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές τα ενοίκια αλλά και τις τιμές αυτών των ακινήτων,

Οι νέες τιμές εφορίας θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, χωρίς να αποκλείεται και κάποια αρνητική έκπληξη, να ισχύσουν δηλαδή νωρίτερα, από το τέλη του 2021, ανάλογα με τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

Το βέβαιο είναι ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και το ΕΝΦΙΑ του 2022, με τις νέες τσουχτερές αντικειμενικές τιμές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών έως και πάνω από το 50% σε ορισμένες περιοχές και των τριών νομών της Δυτικής Ελλάδας .  Πρόκειται για ζώνες που είναι κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιες

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις ανατιμήσεις των ακινήτων που καταγράφει και η Τράπεζα της Ελλάδος στα ακίνητα, οι εκτιμητές υποβάλουν εισηγήσεις για αυξήσεις έως και άνω του 50% σε ορισμένες περιοχές.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, θα επηρεάσει αυτομάτως περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, ενώ με βάση τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, ώστε να προσαρμόζονται στα επίπεδα της αγοράς.

Οι νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας στο σύστημα

Παράλληλα με την αύξηση των τιμών εφορίας των ακινήτων, εντάσσονται ζώνες που βρίσκονται σε σε όλους του Νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Περιοχές, οι οποίες είναι μεν εντός σχεδίου πόλης αλλά παρέμεναν  εκτός αντικειμενικού συστήματος και οι ιδιοκτήτες τους πλήρωναν ελάχιστους ή μηδενικούς φόρους, για ακίνητα-φιλέτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές  εντάσσονται:

  • Στην Αχαΐα  όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία  όλες οι περιοχές κοντά  στη Λίμνη Τριχωνίδα και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού.
  • Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.

Πηγή: patrastimes.gr