Σε τρεις «ταχύτητες» θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που περιμένουν εδώ και έναν χρόνο περίπου 200.000 συνταξιούχοι.

Οι αυξήσεις απορρέουν από τον Νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020), που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών. Σε δεύτερο χρόνο θα πιστωθούν τα αναδρομικά τουλάχιστον 20 μηνών που «τρέχουν» από τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Το πρώτο «κύμα» αφορά τις νέες συντάξεις του Δημοσίου. Οι πρώτοι που έλαβαν ήδη τις αυξήσεις ήταν 600 εν αναμονή συνταξιούχοι του Δημοσίου, κυρίως ένστολοι. Οι εν λόγω συνταξιούχοι έλαβαν όχι μόνο αυξημένη σύνταξη αλλά και αναδρομικά από τον μήνα της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Ωστόσο οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν τα 30 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν με 35ετία. Η επόμενη ομάδα που θα λάβει αυξήσεις, πιθανώς στο τέλος Μαρτίου, αριθμεί 2.500 συνταξιούχους του Δημοσίου οι οποίοι έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη τους σύνταξη.
Το δεύτερο «κύμα» αφορά 50.000 συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν, ενδεχομένως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αύξηση περίπου 30-50 ευρώ, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις πάνω από 100 ευρώ θα πρέπει να περιμένουν όσοι είχαν μισθούς πάνω από 1.500 ευρώ και προσέγγιζαν τα 40 χρόνια δουλειάς.
Οι συντάξεις Δημοσίου όλων όσοι έχουν υποβάλει αίτηση από το 2018 και πριν, λόγω και της ενδεχόμενης ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, θα εκκαθαριστούν μαζί με τις αντίστοιχες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, μαζικά από τον ΕΦΚΑ.
Το τρίτο «κύμα» αφορά τη μεγάλη μάζα των παλαιών συνταξιούχων που αριθμούν 150.000 και συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016. Γι’ αυτό το τρίτο «κύμα» οι διαδικασίες αναμένεται να καθυστερήσουν περισσότερο, καθώς όχι μόνο δεν έχει ετοιμαστεί λογισμικό, αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τον επανυπολογισμό. Σ’ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:
● 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά, κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
● 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1.1.2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον Νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.
Αυξήσεις στα χαρτιά, αλλά όχι στην τσέπη, αναμένεται να δουν και άλλοι 600.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται.

Πηγή: patrastimes.gr