Με καλές επιδόσεις, αλλά και με συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια από την πλευρά της διοίκησης για το γεγονός ότι το μεταφορικό κόστος παραμένει εξαιρετικά υψηλό, έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου για την Jumbo. Καθοριστικός μήνας, πάντως, για την πορεία της εταιρείας είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς κάνει σημαντικές πωλήσεις λόγω των σχολικών ειδών.

Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε  αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης παρά τις επίσημες κεντρικές διαβεβαιώσεις και καθησυχαστικά σχόλια. Το μεταφορικό κόστος διατηρείται σε παράλογα επίπεδα, ενώ συνεχώς ανεβαίνουν οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας. Επίσης, η επανεμφάνιση του COVID -19 με τη μετάλλαξη “Δέλτα” ή η παρουσία νέων μεταλλάξεων εντείνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς λιμάνια κλείνουν ή υπολειτουργούν ακόμα και με την ταυτοποίηση ενός μόνο κρούσματος, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις ή μετακυλίσεις στις παραδόσεις να αυξάνουν τις ελλείψεις σε προϊόντα – ειδικά αυτών με έντονο εποχικό χαρακτήρα».

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, στο οκτάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ ειδικά τον Αύγουστο ο τζίρος ήταν ενισχυμένος κατά 3% περίπου σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο. Οι καλύτερες επιδόσεις για τον όμιλο καταγράφονται στο οκτάμηνο εκτός Ελλάδας, αν και στην Ελλάδα βρίσκεται το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων του. Συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο οι πωλήσεις στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 3%, στην Κύπρο κατά 10%, στη Βουλγαρία κατά 13% και τη Ρουμανία κατά 24%. Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία τα καταστήματα λειτουργούν χωρίς κάποιους περιορισμούς, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις άλλες τρεις χώρες. Στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός των καταστημάτων, ενώ στην Κύπρο υπάρχει και το πρόσθετο μέτρο ελέγχου της κατοχής safe pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από COVID-19) για όλους τους εισερχόμενους πελάτες.

Τον Αύγουστο

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2021 οι πωλήσεις της Jumbo στα φυσικά καταστήματα, καθώς και στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Ωστόσο, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής είναι αυξημένες κατά 4% λόγω της απόφασης του ομίλου να περιορίσει τις εξαγωγές εμπορευμάτων στις 6 χώρες δραστηριοποιείται μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο). Στην Κύπρο οι πωλήσεις τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 2%, στη Ρουμανία κατά 5%, ενώ στη Βουλγαρία υποχώρησαν κατά 2%.

Πηγή: patrastimes.gr