Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Για απάτη κατηγορούν την Αχαϊκή Τράπεζα, έχοντας μάλιστα καταθέσει και αγωγή, 7 πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, σημειώνοντας πως τους έχρησε εγγυητές ως φυσικά πρόσωπα, μεγάλου δανείου, χωρίς να τους ενημερώσει και μάλιστα για ποσό διπλάσιο από το ενήμερο δάνειο της Παναχαϊκής!

Η συνθήκη αυτή έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, μείζονος σημασίας πρόβλημα στους γνωστούς επιχειρηματίες της Πάτρας, με σαφές οικονομικό, ψυχολογικό και αγχωτικό αντίκτυπο.

Το ιστορικό

Πως όμως έχουν τα πράγματα;

Σύμφωνα με τη εφημερίδα “Νεολόγος των Πατρών”, τον Αύγουστο του 2010, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005 και της Ερασιτεχνικής, για τη χρήση του γηπέδου στην Αγυιά, η πρώτη έπρεπε να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό. Πράγματι, ο τότε πρόεδρος Αλέξης Κούγιας συμφώνησε και εγγυήθηκε δανεισμό από την Αχαϊκή Τράπεζα.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στο ταμείο συμφώνησαν με την Τράπεζα στην προεξόφληση των 10 συναλλαγματικών, συνολικού ποσού 65.000 ευρώ (10χ6.500) που είχε αποδεχθεί η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ 2005 και τριτεγγυήθηκε ο κ. Κούγιας. Οι συναλλαγματικές ήταν ίσες με το ποσό που θα κατέβαλλε η ΠΑΕ για τη χρήση του γηπέδου.

Ως εκ τούτου, η Αχαϊκή Τράπεζα προεξόφλησε 10 συναλλαγματικές συνολικού ποσού 65.000 ευρώ και χορήγησε στην ΠΓΕ 52.000 (ποσοστό 80% επί των 65.000, κρατώντας τις υπόλοιπες 13.000 για να είναι ενήμερο το δάνειο). Πριν όμως την προεξόφληση ζήτησε να υπογράψουν και τα μέλη του ΔΣ της ΠΓΕ ως εγγυητές για την πληρωμή των συναλλαγματικών.

Πράγματι, υπέγραψαν 7 μέλη του ΔΣ χωρίς να υποπτεύονται ότι μπορεί να μη πληρωθούν, δεδομένου ότι το ίδιο είχε γίνει και την προηγουμένη χρόνια. Πάλι είχαν δοθεί συναλλαγματικές και πληρώθηκαν από την ΠΑΕ και τον κ. Κούγια. Οι συναλλαγματικές πληρώθηκαν από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούλιο του 2011 και εξοφλήθηκαν πλήρως.

Υπέγραψαν εγγυητές για προηγούμενο δάνειο, χωρίς να το γνωρίζουν

Ενώ λοιπόν έχουν πληρωθεί από το 2011 έρχεται σήμερα η PQH που είναι η εκκαθαρίστρια της Αχαϊκής και ζητά 65.000 ευρώ από καθέναν από τα 7 μέλη που υπέγραψαν, ισχυριζόμενη ότι οι επιχειρηματίες δεν υπέγραψαν μόνο ως εγγυητές των 10 συναλλαγματικών αξίας 65.000, άλλα και ως εγγυητές για το δάνειο των 200.000 ευρώ που είχε λάβει η ΠΓΕ το 2001. Έτσι λοιπόν, οι 7, ισχυρίζονται πως εξαπατήθηκαν από την Αχαϊκή.

Επιπροσθέτως, υπάρχει ακόμη ένα δεδομένο που δυναμώνει, σύμφωνα με νομικούς, τον ισχυρισμό των μελών του ΔΣ και έχει να κάνει με το ότι τον Αύγουστο του 2010 η ΠΓΕ είχε σχεδόν ενήμερο το δάνειο της, αφού σε 200.000 κεφάλαιο οι τόκοι που είχαν προστεθεί ήσαν μόλις 10.000 περίπου. Εντούτοις η Τράπεζα τους έβαλε να υπογράψουν ως εγγυητές συνολικά για 455.000 (7χ65.000). Παράλληλα, υπήρχε και προσημείωση υποθήκης σε ένα κατάστημα της ΠΓΕ που άξιζε 450.000 € σύμφωνα με εκτίμηση του μηχανικού της Τράπεζας.

Ήδη έχουν κινηθεί οι σχετικές νομικές δαδικασίες, με την υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η αγωγή για απάτη ταράζει εκ νέου τα νερά σε σχέση με πρακτικές της Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις μαρτύρων και πρώην ηγετικών στελεχώ της Τράπεζας “καίνε” την ηγεσία της.

Πηγή: patrastimes.gr