Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάρρωση της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου από την πανδημία του Covid-19. Η αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών και η εργασιακή ανασφάλεια αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από την αγορά νέων οχημάτων, κάτι που δεν έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν ούτε τα κίνητρα των κυβερνήσεων.

 Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) τον Αύγουστο οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη έκαναν βουτιά 18,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ύστερα από πολύ μικρότερη πτώση (5,7%) τον Ιούλιο. Μόνο η αγορά της Κύπρου στάθηκε κόντρα στο ρεύμα με τις πωλήσεις να αυξάνονται 14,1%. Στην Ελλάδα είχαμε μόλις 6.853 νέες ταξινομήσεις (πτώση 28,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019).

Στις μεγάλες αγορές, μόνο η Ιταλία κράτησε δυνάμεις, με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων να υποχωρούν οριακά (0,4%). Στη Γερμανία οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 20% και στη Γαλλία 19,8%.

 Στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους η ζήτηση για επιβατικά αυτοκίνητα στην Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 32%. Συνολικά είχαμε 6.123.852 νέες ταξινομήσεις ανά την Ένωση από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, σχεδόν 2,9 εκατομμύρια λιγότερες από της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η ισπανική αγορά αυτοκινήτου συρρικνώθηκε 40,6% στο οκτάμηνο και η ιταλική 38,9%. Πτώση 32% έκαναν οι πωλήσεις στην Ιταλία και 28,8% στην Γερμανία.

Ισχυρότατο πλήγμα δέχθηκε και η ελληνική αγορά αυτοκινήτου, με τις πωλήσεις να είναι μειωμένες κατά 39,1% στο οκτάμηνο.

Πηγή: patrastimes.gr