Οι υγειονομικές αρχές στη Βραζιλία ανακοίνωσαν επιπλέον 62.290 κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς και 1.171 θανάτους από την COVID-19.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα του ιού από τότε που άρχισε η πανδημία, πριν από 10 μήνες, με τον επίσημο απολογισμό των θανάτων να ξεπερνά τις 200.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Νέο ρεκόρ στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 16.105 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.135 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 133.204 νεκρούς επί συνόλου 1.524.036 μολύνσεων.

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν ξεπέρασε τους χίλιους και η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ανακοινώνεται αριθμός κρουσμάτων άνευ προηγουμένου.

Η έξαρση της πανδημίας αποδίδεται από αξιωματούχους στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της περασμένης χρονιάς.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Αυστηρότερα μέτρα στην Κούβα
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 365 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός ως εδώ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής, τον Μάρτιο.

Ως εδώ η Κούβα έχει καταγράψει 14.188 μολύνσεις, εκ των οποίων 148 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται περί το ένα δέκατο των παγκόσμιων μέσων όρων στη χώρα με γηράσκοντα πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, επισήμανε ότι τα 90 από τα νέα κρούσματα συνδέονται με επισκέπτες από το εξωτερικό, στηλιτεύοντας την ανευθυνότητα και την απειθαρχία ορισμένων που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και αντ’ αυτού επιλέγουν να συμμετέχουν σε οικογενειακές γιορτές και σε πάρτι.

Κουβανοί της διασποράς, ειδικά από τις ΗΠΑ, επισκέπτονται συχνά συγγενείς τους στη νήσο.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ανακοινώσει πως από τη 10η Ιανουαρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ PCR που θα δείχνει πως δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και πρέπει να έχει γίνει το αργότερο 72 ώρες πριν από την πτήση τους.

Χθες οι αρχές στην Αβάνα ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα, ιδίως την αναστολή των υπεραστικών συγκοινωνιών, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της χρήσης δημόσιων χώρων, όπως η εμβληματική λεωφόρος Μαλεκόν, τις νυχτερινές ώρες.

Στις επισκέψεις Κουβανών της διασποράς αποδίδεται περί το 80% των 1.767 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέσα στις οκτώ πρώτες ημέρες του 2021.

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη Χιλή
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την κορύφωση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στα τέλη του Ιουνίου, με 4.631 μολύνσεις. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έφθασε τους 637.742.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 63 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ξεπερνά το επίπεδο των δεκαεπτά χιλιάδων νεκρών (επακριβώς έχει φθάσει τους 17.037) ως εδώ.

«Βλέπουμε να συνεχίζεται η αύξηση των μολύνσεων, κάτι που μας ανησυχεί πολύ και μας ωθεί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε δύο σημαντικά πράγματα: την υπερφόρτωση (των κρουσμάτων) που εισάγονται ή θα εισαχθούν σε νοσοκομεία σε μερικές ημέρες, και την κατάσταση στις κλίνες ΜΕΘ (μονάδων εντατικής θεραπείας)», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα είναι εντονότερο στις περιφέρειες Ταραπακά και Ατακάμα, όπου αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ.

Ως την Παρασκευή είχαν εμβολιαστεί σχεδόν 10.700 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη λατινοαμερικάνικη χώρα, όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε την 24η Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: patrastimes.gr