Η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει την εξιστόρηση του Άλμπερτ Μπουρλά για τη ζωή των γονιών του, δύο Εβραίων της Θεσσαλονίκης η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Πως γλίτωσαν την εκτέλεση και πως δεν εστάλησαν στο Άουσβιτς. Η ομιλία έγινε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σε εκδήλωση για τη Διεθνή κληρονομιά των Σεφαραδιτων, προκαλώντας συγκίνηση και δέος.

“Η οικογένεια του πατέρα μου εκδιώχθηκε από το σπίτι της και μεταφέρθηκε σε ένα από τα εβραϊκά γκέτο. Μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μέσα και έξω, αρκεί να φορούσαν το κίτρινο αστέρι. Τον Μάρτιο του 1943 το γκέτο πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής και η έξοδος σφραγίστηκε. Ο πατέρας μου ο Μωυσής και ο αδερφός του ο Ίντο βρίσκονταν έξω. Όταν πλησίασαν συνάντησαν τον πατέρα τους. Τους ζήτησε να φύγουν και να κρυφτούν. Εκείνος όμως έπρεπε να μπει, γιατι η γυναίκα του και τα άλλα παιδιά του ήταν σπίτι” διηγείται ο CEO της Pfizer.

 “Αργότερα όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Ο Μωυσής και ο Ίντο δεν τους είδαν ποτέ ξανά. Ο πατέρας και ο θείος μου διέφυγαν στην Αθήνα και κατάφεραν να αποκτήσουν ψεύτικες ταυτότητες με χριστιανικά ονόματα. Έζησαν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου ως Μανώλης και Βασίλης. Η οικογένεια της μητέρας μου μεταφέρθηκε εκείνη σε ένα σπίτι μέσα στο γκέτο. Η μητέρα μου, ενώ έπρεπε να κρύβεται στο σπίτι όλο το εικοσιτετράωρο, διακινδυνεύει να βγαίνει. Σε μία από αυτές τις βόλτες συνελήφθη. Εστάλη σε τοπική φυλακή” πρόσθεσε.

Πώς γλίτωσε η μητέρα του τελευταία στιγμή την εκτέλεση

Η περιγραφή για τη μητέρα του σοκάρει, καθώς ο Άλμπερτ Μπουρλά περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο εκείνη γλίτωσε από το γερμανικό απόσπασμα.

“Ήταν γνωστό ότι κάθε μέρα μερικοί από τους κρατούμενους φορτωνόταν σε ένα φορτηγό για να εκτελεστούν. Ο θείος μου, Κώστας Δημάδης, πλησίασε τον Μαξ Μέρτεν γνωστό εγκληματία πολέμου επικεφαλής των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής. Το πλήρωσε με την υπόσχεση ότι η μητέρα μου δεν θα εκτελεστεί. Άλλά η αδερφή της δεν εμπιστευόταν τους Γερμανούς και πήγαινε στη φυλακή για να παρακολουθεί το φορτηγό που μετέφερε τους κρατούμενους. Και μια μέρα είδα αυτό που φοβόταν, τη μητέρα μου στο φορτηγό” αφηγείται ο ισχυρός άνδρας της Pfizer.

“Έτρεξε να το πει στον άντρα της ο οποίος κάλεσε αμέσως τον Μέρτεν. Προσπάθησε να τον ρίξει στο φιλότιμο, που δεν τήρησε το λόγο του. Ο Μέρτεν έκλεισε απότομα το τηλέφωνο.
Εκείνη η νύχτα ήταν η μεγαλύτερη στη ζωή της θείας και του θείου. Την επόμενη η μητέρα μου παρατάχθηκε σε ένα τοίχο με άλλους κρατούμενους. Λίγες στιγμές πριν εκτελεστεί, έφτασε ένας στρατιώτης και εδωσε κάποια χαρτιά στον άντρα που ηγείτο της εκτέλεσης. Απομάκρυναν από τον τοίχο τη μητέρα μου. Καθώς έφευγαν, η μητέρα μου άκουγε τους πυροβολισμούς που έριχναν νεκρούς όσους είχαν μείνει πίσω. Αυτός ο ήχος την ακολούθησε το υπόλοιπο της ζωής της. Λίγο μετά αφέθηκε ελεύθερη” συνεχίζει στη διήγησή του.

Το όνειρο του πατέρα του

“Οκτώ χρόνια αργότερα οι γονείς μου γνωρίστηκαν σε ένα προξενιό. Παντρεύτηκαν. Έκαναν δύο παιδιά, εμένα και την αδερφή μου την Σέλι. Ο πατέρας μου είχε δύο όνειρα για μένα. Ήθελε να γίνω επιστήμονας και να παντρευτώ μια καλή Εβραία. Είμαι ευτυχής που έζησε αρκετά ώστε να δει και τα δύο του όνειρα να πραγματοποιούνται. Δυστυχώς πέθανε πριν γεννηθούν τα παιδιά μας. Είχαμε όμως την ευλογία να τα ζήσει η μητέρα μου. Αυτή είναι ιστορία των γονιών μου. Για πρώτη φορά σήμερα την μοιράζομαι δημόσια. Ήθελα να μοιραστώ την ιστορία δύο απλών ανθρώπων που έζησαν το μίσος αλλά έχτισαν μια ζωή γεμάτη αγάπη..” καταλήγει στη συγκινητική ιστορία του.

Πηγή: Καθημερινή

Πηγή: patrastimes.gr