Το αλκοόλ για πολλούς είναι από τα αγαπημένα ποτά. Η περιστασιακή κατανάλωσή του δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Ωστόσο, η συχνή και υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει χάος σε μερικά από τα πιο πολύτιμα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η καρδιά και το σύστημα χώνεψής μας. Κάποιες συνήθειες μας που έχουν σχέση με τα ποτά μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, η οποία ενδεχομένως να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Επομένως, αν πραγματοποιείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάποια από τα παρακάτω πράγματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, τότε καλύτερα, να τα σταματήσεις άμεσα.

Κατανάλωση παραπάνω από 2 αλκοολούχα ποτά ημερησίως
Η διάσημη σεφ και πιστοποιημένη διατροφολόγος Serena Poon αναφέρει: η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια σημαντική αιτία φλεγμονής σε όλο το σώμα. Το δύσκολο μέρος είναι να καταλάβουμε τι σημαίνει ακριβώς “υπερβολή”.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , οι γυναίκες συμβουλεύονται να πίνουν ένα ποτό την ημέρα, ενώ οι άνδρες μπορούν να πίνουν δύο: «Οτιδήποτε πέρα από αυτές τις συστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και άλλες ανησυχίες για την υγεία», εξηγεί. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να διαταράξει το πεπτικό σύστημα και το μικροβίωμα του εντέρου οδηγώντας σε αύξηση των φλεγμονωδών αποτελεσμάτων».

Καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ
Σίγουρα το CDC προτείνει μέχρι ένα ποτό για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτά για τους άντρες ημερησίως. Ωστόσο, δεδομένου ότι συχνά πυκνά κάποιοι καταναλώνουν ακόμη και ένα μπουκάλι μόνο τους, αυτή η σύσταση χάνει την αξία της.

Συνεπώς, μία αποτοξίνωση από το αλκοόλ για λίγες ημέρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα απαλύνει τη φλεγμονή. «Η νηστεία, γενικά, είναι ένα υπέροχο εργαλείο για τη μείωση της φλεγμονής» αναφέρει η Poon

O συνδυασμός μίας φτωχής δίαιτας με αλκοόλ
Η κατανάλωση fast food φαγητών σε συνδυασμό με το αλκοόλ συμβάλλουν μέγιστα στη φλεγμονή, υπενθυμίζει η Poon. Γι αυτό προτείνει το συνδυασμό μέτριας ποσότητας αλκοόλ με μία δίαιτα πλούσια αντιφλεγμονώδεις τροφές. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο και τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωση αλκοόλ με πρόσθετη ζάχαρη
Είναι συχνό φαινόμενο η ανάμιξη του αλκοόλ με ένα ρόφημα με πρόσθετη ζάχαρη. Κλασσικά παραδείγματα, τα κοκτέιλ, η βότκα με χυμούς και η Coca Cola με ουίσκι. Ωστόσο, αυτό αυξάνει την ποσότητα ζάχαρης στο ποτό σου, κάτι που δημιουργεί τη φλεγμονή σύμφωνα με την Poon. Γι αυτό προτείνει την υπερκατανάλωση ζάχαρης και την κατανάλωση ποτών, όπως τεκίλα, βότκα ή κόκκινο κρασί.

Η κατανάλωση αλκοόλ που δε συνοδεύεται από άσκηση
Εάν περνάς περισσότερο χρόνο για να πίνει αντί για να γυμνάζεσαι, αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητες φλεγμονής. Μόλις 20 λεπτά άσκησης μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα σας.

«Η τακτική άσκηση θέτει τα θεμέλια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων», λέει η Poon. Το CDC συνιστά στους περισσότερους ενήλικες να ασκούν μέτρια σωματική δραστηριότητα για 150 λεπτά και να συμμετέχουν σε δύο ημέρες ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών κάθε εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: eatthis

Πηγή: patrastimes.gr