Στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που αναμένεται την Πέμπτη 3/2 και με την οποία θα συνταχθεί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (ότι και στην Ελλάδα το εμβόλιο της Αstra Ζeneca θα χορηγηθεί σε πολίτες κάτω των 65 ετών) αναφέρθηκε η το  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η πρώτη παρτίδα από τις 540.000 δόσεις που θα πάρει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση έρχεται στις 13 Φεβρουαρίου.

Στις 14 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60-64 ετών, με τους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να έρχονται πολύ πιο γρήγορα, ενώ με την προμήθεια των εμβολίων της Αstra Ζeneca θα επιτυγχάνει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Σε ποιες ηλικίες «φρενάρουν» οι εμβολιασμοί; Στις ηλικίες 70-79 ετών καθώς κάποιοι εξ’ αυτών θα πάνε πιο πίσω στη σειρά, στο τέλος Φεβρουαρίου ή στα αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στρατηγική με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πει «όχι» στη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης στους πολίτες άνω των 65 ετών θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν, και η Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σειρά της εμβολιαστικής κάλυψης θα αναπροσαρμοστεί, με το ενδεχόμενο νεαρότεροι πολίτες να εμβολιαστούν νωρίτερα σε σχέση με ό,τι προέβλεπε ο σχεδιασμός έως τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι θα σταματήσουν να εμβολιάζονται, αλλά ότι για κάποιες κατηγορίες πιο νέων πολιτών θα ξεκινήσει ενδεχομένως παράλληλα.

 Η ομάδα πληθυσμού που βρίσκεται μετά τους ηλικιωμένους στην προτεραιοποίηση είναι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη μια κατηγορία χρονίως πασχόντων, άτομα από 18-59 ετών με νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά. Το να δοθεί σε εκείνους προτεραιότητα είναι η εύλογη λύση, όμως στην πράξη η όλη διαδικασία είναι πιο περίπλοκη, καθώς από τα δεδομένα των κλινικών μελετών δεν προκύπτουν σαφείς αποδείξεις για τη δράση του εμβολίου σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παραμένει ένα ισχυρό «όπλο» έναντι τις πανδημίας. Το ίδιο επανέλαβε χθες κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης III από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, που δημοσιεύτηκαν ως προ-εκτύπωση στο «The Lancet», επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19, χωρίς σοβαρές περιπτώσεις και χωρίς νοσηλεία, περισσότερες από 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Πηγή: patrastimes.gr