Οι Φιλιππίνες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, όμως ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεν πρόκειται να εμβολιασθεί πριν το εν λόγω εμβόλιο κηρυχθεί ασφαλές, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Ντουτέρτε είχε προτείνει να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο, λέγοντας πως έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στο εμβόλιο αυτό, παρά τις αυξανόμενες επιφυλάξεις μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημόνων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Χάρι Ρόκε, δήλωσε πως ο Ντουτέρτε θα εμβολιασθεί το νωρίτερο την 1η Μαΐου, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά το τέλος της φάσης 3, του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών πριν από την ομολογοποίηση.

Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το ρωσικό Κέντρο Ερευνών Γκαμαλέγια, πρόκειται να ομολογοποιηθεί τον Απρίλιο από το υπουργείο των Φιλιππίνων που είναι αρμόδιο για τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

«Την 1η Μαΐου, η ομάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του προέδρου μπορεί να του επιτρέψει (να κάνει το εμβόλιο), αφού θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες δοκιμές», δήλωσε ο Ρόκε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά της Covid-19 διαβεβαιώνοντας πως προσφέρει «ανοσία διαρκείας» και ότι έχει μπει στην τελική φάση των δοκιμών, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Ο Ρόκε δήλωσε πως φιλιππινέζοι ειδικοί θα μελετήσουν τον ερχόμενο μήνα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των φάσεων 1 και 2 που διεξήχθησαν από τη Ρωσία, πριν αρχίσουν στις Φιλιππίνες οι δοκιμές της φάσης 3.

«Θα το κάνουμε ταυτόχρονα με τη Ρωσία», διευκρίνισε ο Ρόκε.

Οι Φιλιππίνες αποδέχθηκαν την προσφορά της Ρωσίας να συμμετάσχουν στη φάση 3 των δοκιμών καθώς και στην παραγωγή του εμβολίου.

Πηγή: patrastimes.gr