Φθηνότερους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, με κερδισμένους τους νέους ως 29 ετών, και ώθηση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών φέρνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα δουν τη διαφορά στους λογαριασμούς τους από το 2022, οπότε και θα ισχύσουν η κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής και data για τους νέους ηλικίας ως 29 ετών και η οριζόντια περικοπή του στο 10%.

Η μείωση του ειδικού τέλους διορθώνει, κατά ένα μέρος, μια στρέβλωση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που ήρθε κι έμεινε από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 2009. Ουσιαστικά, το τέλος κινητής όχι μόνο επιβαρύνει σήμερα τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, αλλά κατόπιν «φορτώνεται» εκ νέου και με ΦΠΑ 24% στο σύνολο του λογαριασμού.

Πρόκειται για αυτό που οι εταιρείες κινητής λένε σχηματικά φόρος στον φόρο, ζητώντας εδώ και χρόνια διόρθωση, προκειμένου και τα τιμολόγια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο 39% με 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής. Ως αποτέλεσμα η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, το τέλος κινητής ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%.

Στη δε καρτοκινητή επιβάλλεται σήμερα τέλος 12%, που υπολογίζεται επί της αξίας του χρόνου ομιλίας – επικοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή βεβαίως, μένει να αποσαφηνιστεί το εάν και πώς θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή. Η μείωση του τέλους, όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, θα μηδενίσει την επιπλέον χρέωση για τους πελάτες καρτοκινητής ως 29 χρόνων και θα περιοριστεί κατά 2% (από 12% στο 10%) την επιβάρυνση για όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες συνδρομητών που χρησιμοποιούν κάρτα.

Για παράδειγμα, σε έναν συνδρομητή που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ αναλογεί ειδικό τέλος 12%, δηλαδή 3 ευρώ. Εν συνεχεία, ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται επί των 28 ευρώ (βασική χρέωση + ειδικό τέλος) με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 34,72 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2022, το ειδικό τέλος θα καταργηθεί για αυτόν και έτσι ο τελικός λογαριασμός του θα ανέλθει στα 29 ευρώ, δηλαδή θα δει μείωση κατά 5,72 ευρώ μηνιαίως ή 68,64 ευρώ τον χρόνο.

Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση και για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες και τους επαγγελματίες, κυρίως δε εκείνους που πληρώνουν τα πιο υψηλά συμβόλαια, καθώς το τέλος που σήμερα φτάνει κλιμακωτά ως το 20% θα περιοριστεί στο 10%.

Για παράδειγμα, για ένα συνδρομητή με βασική χρέωση 45 ευρώ, σήμερα η τελική επιβάρυνση με το ειδικό τέλος και τον ΦΠΑ φτάνει περί τα 62,5 ευρώ. Από το Ιανουάριο η τελική επιβάρυνση θα διαμορφώνεται στα 61,38 ευρώ, δηλαδή μια μείωση περίπου 1,1 ευρώ.

Αντίστοιχα, συνδρομητής με βασική χρέωση 120 ευρώ πληρώνει σήμερα τελικό ποσό περίπου 175,6 ευρώ. Από το νέο χρόνο ο τελικός λογαριασμό του θα μειωθεί στα περίπου 163,7 ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 12 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 10% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Πηγή: patrastimes.gr