Κερδίζοντας την κούρσα της Αριζόνας αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 53,4% των ψήφων, ο Γερουσιαστής, πλέον, Μαρκ Κέλι θα εξερευνήσει τα μυστικά του αμερικάνικου κοινοβουλίου.

Ο 54χρονος ταξιδευτής του διαστήματος που εκλέχτηκε με τους Δημοκρατικούς κέρδισε την έδρα της Ρεπουμπλικανής Μάρθα ΜακΣάλι, η οποία την κατέλαβε το 2018 μετά τον θάνατο του Τζον Μακέιν. Εχει συνταξιοδοτηθεί ως Καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και από τα καθήκοντά του στη NASA. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις αποστολές στο Διάστημα, με τελευταία την Space Shuttle Endeavour, το 2011.

Την ίδια χρονιά δηλαδή που η σύζυγός του και πρώην μέλος του Κογκρέσου ως Γερουσιαστής της Αριζόνας επίσης Γκάμπι Γκίφορντς δέχτηκε δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς στο κεφάλι ενώ χαιρετούσε τους ψηφοφόρους της και επέζησε από θαύμα.

Στην αντισυμβατική ζωή του Μαρκ Κέλι υπάρχει και ο πανομοιότυπος δίδυμος αδερφός του, ο Σκοτ. Οι δυο τους, όντας παράλληλα και οι μοναδικοί δίδυμοι αστροναύτες στις ΗΠΑ, επελέγησαν για την περίφημη «μελέτη των διδύμων» της NASA το 2015.

Επρόκειτο για ένα ψυχολογικό πείραμα για τις ανάγκες του οποίου ενώ ο Σκοτ παρέμεινε στο Διάστημα για κάτι λιγότερο από μια ολόκληρη χρονιά (340 μέρες), οι ειδικοί κατέγραφαν παράλληλα την κατάσταση του Μαρκ προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές μεταξύ των δυο ομοζυγωματικών διδύμων αντρών όταν ο Σκοτ ξαναπατούσε στη Γη.

Στην προεκλογική του καμπάνια ο Μαρκ Κέλι υποσχέθηκε να βάλει τα δυνατά του για την αύξηση των μισθών, τη μείωση της ανεργίας, για ένα φθηνότερο σύστημα υγείας, για τη βελτίωση της οικονομίας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι επίσης ταγμένος κατά της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας που μαστίζει της ΗΠΑ, με τη σύζυγό του ένα μόνο από τα εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο.

Πηγή: patrastimes.gr