Ο Αμερικανός υφυπουργός για Οικονομικά Θέματα Κιθ Κρατς θα επισκεφτεί το Σάββατο την Ταϊβάν, για μία τελετή, στη μνήμη του πρώην προέδρου της χώρας, του Λι Τενγκ-Χούι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου ενδέχεται να προκαλέσει εκνευρισμό στο Πεκίνο, καθώς οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης, ήταν ευρέως αναμενόμενη, μετά τη δήλωση που έκανε τον προηγούμενο μήνα, ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης αρμόδιος για την Ανατολική Ασία Ντέιβιντ Στίλγουελ.

Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν μέσω της οργάνωσης ενός νέου διμερούς οικονομικού διαλόγου. Επικεφαλής αυτού του διαλόγου θα είναι ο Κρατς.

Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν έκανε λόγο για τον διάλογο αυτόν ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη διχογνωμία που υπάρχει στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των οικονομικών θεμάτων με την Ταϊβάν, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν τη δρομολόγηση προσεχτικών βημάτων, ώστε να μην αντιδράσει υπερβολικά το Πεκίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr