Ξεκίνησαν τη Μεγάλη Τετάρτη οι πληρωμές 230.000 συνταξιούχους – θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου. Tο απόγευμα εκείνης της ημέρας πληρώθηκαν σχεδόν 30.000 εν αναμονή συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν τις προκαταβολές (ύψους 360 ή 384 ευρώ, ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) των εκκρεμών συντάξεων, καθώς και τα αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης τις αίτησης απονομής σύνταξης. Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τώρα, το μπαράζ πληρωμών θα συνεχιστεί με άλλες 4 μεγάλες καταβολές:

Στις 17 Μαΐου έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών σε κληρονόμους που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά.

Στο τέλος Ιουνίου, με τις συντάξεις του Ιουλίου, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο.

Με 16 μήνες καθυστέρηση θα αρχίσουν να πιστώνονται στο τέλος Ιουνίου τα ποσά που προβλέπονται από τον νόμο Βρούτση, ο οποίος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών. Συνεπώς οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν μεγαλύτερη σύνταξη από τα τέλη Ιουνίου και μετά με βάση το νέο λογισμικό για τον υπολογισμό των συντάξεων. Πάνω από 2.000 εν αναμονή συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν ήδη λάβει το μπόνους των νέων συντάξεων.

Το πρώτο κύμα πληρωμών στα τέλη Ιουνίου αφορά 50.000 νέους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Μαζί με τις αυξήσεις η εν λόγω κατηγορία θα λάβει και αναδρομικά 20-21 μηνών.

Στο τέλος Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου, έρχεται το δεύτερο «κύμα» των αναδρομικών του νόμου Βρούτση που αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδότηση πριν από τον Μάιο του 2016).

Αισθητή διαφορά στην τσέπη έως και 150 ευρώ θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα για την παραμονή στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης «πέφτουν» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυξήσεις στα χαρτιά και όχι στην τσέπη αναμένεται να δουν και άλλοι 600.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι όμως διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται.

Η τέταρτη μεγάλη καταβολή αφορά τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται και οι οποίοι θα λάβουν τις επιστροφές από τη μείωση του πέναλτι σταδιακά εντός του επόμενου τριμήνου και έως το τέλος Ιουλίου. Η μείωση της περικοπής στη σύνταξη εφαρμόστηκε πρόσφατα στον δημόσιο τομέα, ενώ μετά το Πάσχα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο λογισμικό και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου όσοι εργάζονται από δω και πέρα να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με περικοπή 30%, αντί για 60% που ίσχυε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Πηγή: patrastimes.gr