Πάνω από 9.000 ευρώ αναδρομικά από την προσωρινή σύνταξη θα πάρουν όσοι αναμένουν να πάρουν σύνταξη ως 2 χρόνια

Αναδρομικά που ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ θα πάρουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη με το νέο σύστημα καταβολής εθνικής σύνταξης ως προσωρινής. Το νέο πλαίσιο θα τρέξει εντός του διμήνου και θα πρέπει όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη να μπουν στην νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί μέσα στο efka.gov.gr για να δηλώσουν το iban.

Ειδικότερα όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα κληθούν να υποβάλλουν στο efka.gov.gr τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το iban τους προκειμένου να τους καταβληθεί η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης τους.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Σύνταξη είναι 345,60 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης, για 16 έτη 353,28 ευρώ, για 17 έτη 360,96 ευρώ, για 18 έτη 368,64 ευρώ, για 19 έτη 376,32 ευρώ και για 20 έτη και άνω 384 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ μέχρι να βγει η οριστική.Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι θα τηρηθεί ο γενικός κανόνας των 62 ετών για την χορήγηση προσωρινής Εθνικής Σύνταξης. Όμως επειδή θα υπάρχουν και θεμελιωμένα δικαιώματα κάτω των 62 ετών και έχουν υποβληθεί ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τη διαδικασία και τον τρόπο που θα καλυφθούν και αυτοί οι ασφαλισμένοι. Προσωρινή Εθνική σύνταξη θα λάβουν και οι ανάπηροι.

Όσον αφορά τους αγρότες εξετάζεται να καταβληθεί η ελάχιστη σύνταξη, καθώς πληρούν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Ο e-ΕΦΚΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο την εθνική σύνταξη και τα αναδρομικά του. Ο ασφαλισμένος εφόσον έχει καταθέσει αίτηση για προσωρινή σύνταξη όπως ορίζει ο νόμος θα την πάρει στην συνέχεια κανονικά. Έτσι για παράδειγμα κάποιος που θα πάρει 384 ευρώ, την εθνική, στην συνέχεια θα πάρει την προσωρινή που έχει αιτηθεί που μπορεί να είναι στα 700 ευρώ και στην συνέχεια θα λάβει την κύρια σύνταξή του. Υπενθυμίζεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη στο 50% των αποδοχών τους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα στο 80% και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο 70%. Η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινή δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ.

Σήμερα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι για κύρια σύνταξη, όταν εκκρεμούν περισσότερες από 145.000 κύριες συντάξεις.Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή. Για παράδειγμα, προσωρινή σύνταξη δεν λαμβάνουν σήμερα όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, έχουν οφειλές, έχουν διαδοχική ασφάλιση, προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ (αγρότες). Όπως αναφέρουν στελέχη των Ταμείων, στις περιπτώσεις – για παράδειγμα – της διαδοχικής ασφάλισης που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπολογισμού του ποσού της προσωρινής μόνο με το χρόνο του βασικού φορέα ασφάλισης, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα περισσότερα χρόνια.

Πηγή: patrastimes.gr