Αναδρομικά 10 μηνών για κύριες και επικουρικές συντάξεις έρχονται για όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο για αυτούς που έχουν κάνει αγωγές διεκδίκησης επιστροφών των παράνομων μειώσεων, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)

Σήμερα, Παρασκευή, εκτός απροόπτου αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή 3,9 δισ. ευρώ σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Η απόφαση αφορά στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που έγιναν σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012 καθώς επίσης και στα δώρα, τα οποία καταργήθηκαν το 2012 για το σύνολο των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των νομικών, η απόφαση του ΣτΕ θα αφορά σε αναδρομικά για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Τα ποσά που διεκδικούν

Συγκεκριμένα τα ποσά που διεκδικούν είναι: 1,7 – 1,9 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012 και 2 δισ. ευρώ  από τα «δώρα» που καταργήθηκαν το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια. 

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά την πιλοτική δίκη που διεξήχθη στις 10 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, αφενός, για ποσά συντάξεων που παρεκρατούντο ως μνημονιακές περικοπές, αφετέρου, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, παρότι οι περικοπές αυτές είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ίδιου Δικαστηρίου το 2015.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των αναδρομικών στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση θα αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση που θα εκδώσει το ΣΤΕ. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθούν εφάπαξ τα ποσά των αναδρομικών, θα δοθούν σε δόσεις» σημείωσε.

Για το αν θα καταβληθούν χρήματα σε όλους τους συνταξιούχους ή μόνο σε όσους προσέφυγαν, ο πρώην υπουργός, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «θα το λύσει πολιτικά το θέμα».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι τα ποσά που θα δοθούν στους συνταξιούχους (περί τα τέσσερα δις), εφόσον βγει θετική απόφαση από το ΣτΕ, δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η αύξηση της ανεργίας, έχει προκαλέσει μια μείωση εσόδων της τάξης 300 εκατομμυρίων το μήνα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ακόμα το αντέχουν. Εάν όμως συνεχιστεί και του χρόνου αυτό, θα έχουμε πρόβλημα» εξήγησε, σχετικά με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εκκρεμούν περί τις 168 χιλιάδες νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ενώ έκανε λόγο πως « η προσωρινή σύνταξη δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ψηφιακή σύνταξη, η οποία όπως είπε, έως τώρα αφορά συγκεκριμένες ομάδες και δεν έχει μεγάλο εύρος υλοποίησης.

Πηγή: patrastimes.gr