Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική, καθώς η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών, εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών

 Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές  στους δικαιούχους κληρονόμους. Ειδικότερα, οι πληρωμές αφορούν τα αναδρομικά των θανόντων συνταξιούχων που αντιστοιχούν στις  μειώσεις της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί ποσά συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

  • 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Επιπλέον δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Εκκρεμούν επίσης οι κληρονόμοι β’ βαθμού, περί τις 5.781 περίπου, των οποίων τα στοιχεία θα χρειαστεί επίσης να καταχωρηθούν στα κατά τόπους τμήματα πληρωμών. Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν όλες όσες αιτήσεις δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή στις 10 Απριλίου 2021.

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που ζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους βρίσκονται στο site του e-ΕΦΚΑ.

Πηγή: patrastimes.gr