«Ξεμπλέκει» σιγά-σιγά ο ΕΦΚΑ το «κουβάρι» των πολλών κατηγοριών αναδρομικών που πιστώνονται με καθυστέρηση, εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας του επανυπολογισμού των συντάξεων με τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Ο φορέας έχει προγραμματίσει την πληρωμή των συνταξιούχων κατά κύματα, με τακτικές και εμβόλιμες πληρωμές, με στόχο να έχουν εξοφληθεί όλοι έως το τέλος του χρόνου.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου -με τις συντάξεις του Οκτωβρίου- θα πληρωθούν τα αναδρομικά οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Στις 15 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, με εμβόλιμη πληρωμή, θα λάβει τα αναδρομικά μερίδα των 29.039 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι πρώτοι από τους 29.039 που θα λάβουν τα αναδρομικά θα είναι οι κληρονόμοι των θανόντων μετά τον Οκτώβριο του 2019, για τους οποίους θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Οι «δύσκολες» περιπτώσεις
Οι υπόλοιπες «δύσκολες» περιπτώσεις θα πληρωθούν σταδιακά. Πρόκειται για απασχολούμενους συνταξιούχους και συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019.

Στο τέλος Οκτωβρίου -με τις συντάξεις του Νοεμβρίου- θα λάβουν τα αναδρομικά οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Επίσης στην ουρά περιμένουν και οι νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Οκτώβριο του 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι, σε αντίθεση με τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες λαμβάνουν αυξημένες συντάξεις αν έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά από τον Οκτώβριο του 2019 εισπράττουν ακόμα συντάξεις που υπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η κατηγορία θα «ξεμπλοκαριστεί» με τη χρήση νέου λογισμικού στο τέλος Οκτωβρίου και στο εξής θα λαμβάνει μηνιαίες συντάξεις με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Πηγή: patrastimes.gr