Το πρώτο ανθρώπινο θύμα επίθεσης καρχαρία που έχει εντοπιστεί ποτέ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ερευνητές, με το κήτος να προκαλεί σχεδόν 800 τραυματισμούς σε έναν άνδρα πριν από 3.000 χρόνια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησαν την ανακάλυψη ενώ μελετούσαν τα λείψανα ενός ενήλικου άνδρα που ανασκάφηκε από την τοποθεσία Tσουκούμο στην Ιαπωνία.

Έπειτα από εξέταση που πραγματοποίησαν στον σκελετό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φέρει τουλάχιστον 790 τραύματα από την επίθεση του προϊστορικού καρχαρία σε χέρια, πόδια, θώρακα και κοιλιακή χώρα. «Αρχικά αναρωτιόμασταν τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τουλάχιστον 790 βαθιά τραύματα σε αυτόν τον άνδρα» ανέφεραν οι ερευνητές Αλίσα Γουάιτ και Ρικ Σούλτινγκ σε κοινή δήλωση. «Υπήρχαν τόσα πολλά τραύματα και εντούτοις θάφτηκε στον τάφο της κοινότητας».

«Μέσω μιας διαδικασίας αποκλεισμού υποθέσεων απορρίψαμε το ενδεχόμενο ανθρώπινων συγκρούσεων ή επίθεση από αρπακτικά. Πρόκειται για τις αρχαιότερες ενδείξεις επίθεσης από καρχαρία που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα» επεσήμαναν σε δήλωσή τους οι καθηγητές ανθρωπολογίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η κατανομή των τραυμάτων υποδεικνύει ότι το θύμα βρισκόταν εν ζωή την ώρα της επίθεσης –το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι έλειπαν, πιθανότατα λόγω αμυντικής κίνησης, ενώ το αριστερό ήταν κομμένο και είχε τοποθετηθεί στην ταφή πάνω στο υπόλοιπο σώμα.

Το είδος καρχαρία που είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την επίθεση ήταν είτε ένας καρχαρίας-τίγρης, είτε ένας λευκός καρχαρίας, ανέφεραν οι ερευνητές. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Archaeological Science: Reports. «Υπάρχουν πολύ λίγα γνωστά παραδείγματα επιθέσεων καρχαριών στο αρχαιολογικό αρχείο», δήλωσε η ομάδα των ερευνητών, προσθέτοντας ότι το παλαιότερο συγκεκριμένο παράδειγμα προήλθε από το Πουέρτο Ρίκο και χρονολογείται λίγο πριν από το 1000 μ.Χ.

Πηγή: patrastimes.gr