Ισχυρή άνοδο 15,5% κατέγραψε το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το γ’ τρίμηνο εν συγκρίσει με το β’ τρίμηνο του έτους, έναντι εκτίμησης για αύξηση 15,8%. Πρόκειται για την ισχυρότερη τριμηνιαία ανάπτυξη που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανάκαμψη – ρεκόρ έπεται της τεράστιας πτώσης του ΑΕΠ κατά 19,8% τον περασμένο Ιούνιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα συνεπακόλουθα μέτρα στο πλαίσιο του lockdown προκάλεσαν ουσιαστικά το κλείσιμο της βρετανικής οικονομίας.

Σε μηνιαία βάση το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% τον μήνα Σεπτέμβριο, έναντι προβλέψεων για +1,5%.

Η ανάκαμψη του γ’ τριμήνου σηματοδοτεί την απότομη τριμηνιαία ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι κατά 9,7% χαμηλότερο από το αντίστοιχο στο τέλος του 2019, ανέφερε η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών.

Η μηνιαία ανάπτυξη επιβραδύνθηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,3% τον Ιούλιο, μετά την πτώση κατά 2,2% τον Αύγουστο και κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, με τη χώρα να βρίσκεται σε καθολικό lockdown έως τουλάχιστον τις 2 Δεκεμβρίου, η ανάκαμψη της οικονομίας ενδέχεται να υποστεί σημαντικό πλήγμα μέχρι το τέλος του έτους.

Η προθεσμία για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την εμπορική τους σχέση μετά το Brexit πλησιάζει, με το ενδεχόμενο σενάριο «χωρίς συμφωνία», το οποίο θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην οικονομίας της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε πρόσφατα την παράταση του προγράμματος για τη χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια ξαφνική αύξηση της ανεργίας, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας επέκτεινε το στοχευμένο απόθεμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε 895 δισ. λίρες.
newmoney.gr

Πηγή: patrastimes.gr