Σε τροχιά ανάκαμψης θα βρεθεί η παγκόσμια οικονομία μετά τα προγράμματα εμβολιασμών αλλά και εξαιτίας των διαφορετικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι χώρες προκειμένου να επουλώσουν τις πληγές που δημιούργησε η πανδημία. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7% (έναντι πρόβλεψης 4,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο) το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development – UNCTAD) του ΟΗΕ, έχοντας υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περσινή μείωση του ΑΕΠ κατά 3,9% είχε ως αποτέλεσμα 255 εκατομμύρια νέους ανέργους, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η UNCTAD αναφέρει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που φαίνεται πως παίρνουν τα εύσημα για την υιοθέτηση μέτρων προστασίας των οικονομιών, με τις χώρες που αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας με γρήγορα νομισματικά, φορολογικά και εμβολιαστικά προγράμματα να είναι αυτές που θα ανακάμψουν περισσότερο.

Στο +8,1% η Κίνα, αύξηση 4,5% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ
Με βάση την ίδια έκθεση της Διάσκεψης, η οικονομία της Κίνας θα παρουσιάσει ανάπτυξη 8,1%, ως αποτέλεσμα του σχεδίου του Πεκίνου για τον περιορισμό του ιού και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας. Η Ινδία και η Νότια Κορέα αναμένεται, επίσης, να καταγράψουν σημαντική ανάκαμψη, ενώ η Βραζιλία αναμένεται να μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όσο για τις ΗΠΑ, το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 4,5% λόγω του γιγαντιαίου προγράμματος οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, και της πολιτικής της FED με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Πάντως, η UNCTAD προειδοποιεί και για πιθανούς κινδύνους δημιουργίας μιας «φούσκας κορονοϊού» η οποία μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει οικονομικό κραχ.

Με ρυθμό 4% θα «τρέξει» η Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, επίσης, η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2021, ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες αρχικά αναμένεται να δουν υστέρηση λόγω της καθυστέρησης των εμβολιασμών και αναλόγως με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Από την πλευρά της, η βρετανική οικονομία θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% το 2021 λόγω της γρήγορης εφαρμογής του προγράμματος, μετά την ύφεση 10% που παρουσίασε το 2020.

Μακροπρόθεσμα ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τη θέσπιση νέων πολιτικών οι οποίες θα χειροτερεύσουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, ενώ υπογραμμίζει πως μια ολική ανάκαμψη θα χρειαστεί 10 χρόνια.

Πηγή: patrastimes.gr